Суспільство (відео)

В ОДА назвали райони-лідери зі збору зернових (Відео)

Торік кукурудзу почали збирати з полів наприкінці вересня, цьогоріч, як звітує департамент агропромислового розвитку ОДА, цієї культури намолотили вже 34 тисячі гектарів. Через підвищену середньомісячну температуру повітря, зернові на чернігівських полях достигли раніше, а відтак аграрії вийшли в поле ще в серпні.

«Найбільший вал зерна мають підприємства Ічнянського та Бахмацького районів – понад 130 тисяч тонн зібрано. А загалом на сьогодні зібрано більше 1,4 мільйона тонн зерна – це на 177 тисяч тонн більше, ніж торік», — заступник директора департаменту АПК, екології та природних ресурсів ОДА Олег Крапивнийю.

Очікуваний валовий збір зерна цього року – понад 4 мільйони тонн, і це більше, аніж минулого року. Для збору врожаю за останні вісім місяців сільгоспвиробники закупили 980 одиниць техніки на суму майже півмільярда гривень. Усе ще бракує комбайнів.

«Закуплено 48 одиниць комбайнів. До речі, кількість комбайнів у нас є проблематичною. Ми щороку залучаємо приблизно 200 зернозбиральних комбайнів, залучаємо з-за меж області», — заступник директора департаменту АПК, екології та природних ресурсів ОДА Олег Крапивний.

Держава підтримує аграріїв і грошима. Понад шість мільярдів урядових дотаційних коштів розлетілися в українські сільгосппідприємства та фермерські господарства.

«Загалом по Україні передбачено 6,3 млрд грн, і на сьогодні наша область використала 38 млн, а до кінця року цей показник буде більше 100 млн», — заступник директора департаменту АПК, екології та природних ресурсів ОДА Олег Крапивний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів у режимі “Осінь”

За чисельністю поголів’я тварин Чернігівщина – у трійці лідерів. А відтак, майже 80% урядової дотації на Чернігівщині були спрямовані саме на розвиток тваринництва і фермерства. На Чернігівщині діють і дві обласні програми – з підтримки органічного виробництва, і з передачі нетелей багатодітним родинам.

«Цього року 33 сімї визначено, зараз будуть виділяти кошти – і в жовтні, на початку листопада сімї отримають 33 нетелі», — заступник директора департаменту АПК, екології та природних ресурсів ОДА Олег Крапивний.

Похвалилися в департаменті і співпрацею наших сільгоспвиробників із ринками країн ЄС. За словами Олега Крапивного, щороку експорт чернігівської сировини збільшується. Однак нашу перероблену продукцію Європа все ще споживає менше. Найбільше нашу сировину забирають країни Балтії, Німеччина, Франція та Польща.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button