Суспільство (відео)

В Україні почався тиск на адвокатів (Відео)

Вони збираються вже вдруге за останні 10 днів: українські адвокати б’ють на сполох через погрози і тиск, який нині переживають.

Вже тривалий час правників «трусять» детективи антикорупційного бюро.

«Ми знаємо, що і рада адвокатів Київської області, і рада адвокатів Києва отримують повідомлення про наміри провести обшуки у адвокатів. Крім того, ці обшуки реально проводяться. Системного характеру набули допити у справах клієнтів, погрози фізичної розправи, убивства, обшуки і вилучення документів»,- зазначив голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова.

Детективи НАБУ стали  проводити обшуки в адвокатських офісах та об’єднаннях. Ігноруючи вимоги до Закону України «Про адвокатуру» і «Кримінально-процесуальний Кодекс», виносять якісь ухвали і закидають адвокатам звинувачення, начебто ті є «посібниками злочинців» і «особами, що прикривають кримінальні схеми». Адвокати переконані, що на них здійснюється тиск, аби послабити в Україні їх  авторитет.

«Держава в особі правоохоронних органів не має права втручатися  в нашу діяльність. Якщо адвокатура буде зламана, то це буде загроза і для громадян», — стверджує заступник голови Ради адвокатів Чернігівської області Микола Торбєєв.

Рада адвокатів України вже звернулася до Президента України з проханням доручити Генеральній Прокуратурі провести розслідування і притягнути до відповідальності тих, хто антикорупційну політику держави розпочав з репресій проти оборонників права. Відповідні звернення українські адвокати відправили до ООН та Ради Європи з проханням втрутитися у ситуацію.

«Будуть вжиті заходи відносно кожної всіх, хто зазіхнув на незалежність адвокатури, яка зазіхнула на недоторканість адвокатської діяльності. Відносно таких осіб будуть ініційовані дисциплінарні, адміністративні, кримінальні, а якщо треба, то й інші провадження.

Дуже б хотілося думати, що це помилка, а не системна державна політика, бо у другому випадку біда має набагато більші масштаби. Ми сподіваємося, що це помилки, на які ми швидко відреагуємо, відреагує вся держава і ми повернемося до демократичного курсу», — говорить представник в Раді адвокатів України від Хмельницької області Оксана Каденко.

Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч адвокатів. Але порушення їх прав – це загроза, в першу чергу, для населення, яке звертається до правників за допомогою. Якщо держава не змінить політику, не почує адвокатів і не перестане порушувати їх права, Україну очікує правовий колапсруйнування верховенства права і конституційних засад прав і свобод громадян, зазначила голова ради адвокатів Лідія Ізовітова.

Ще статті по темі

Back to top button