Суспільство (відео)

«В’язні чернігівської багатоповерхівки»: як розвиваються події в будинку, де люди похилого віку залишилися без ліфта (Відео)

Одна з багатоповерхівок у центрі Чернігова – вже понад тиждень її мешканці перебувають фактично в заручниках свого будинку. Нещодавно тут згорів двигун ліфта, утім, ремонтувати його ніхто не квапиться.

Чимало жителів цього будинку – люди похилого віку. До того ж вони живуть на верхніх поверхах і не мають фізичної змоги безпроблемно подолати чималу відстань сходами.

«Зараз переді мною стоїть непросте завдання – піднятися на дев’ятий поверх цього будинку пішки, адже ліфт не працює», — Таліна Тарасенко – журналістка.

Зізнаюся, завдання справді не з легких. Уже після п’ятого поверху почуваєшся не дуже, а попереду ще чотири, адже героїня нашого сюжету мешкає на останньому, дев’ятому. І хоч ми з оператором цю відстань подолали відносно легко, піднятися вдруге навряд чи погодилися б.

Отже, ліфт у цьому будинку не працює з 13 березня 2024 року, тобто понад тиждень. Причиною став згорілий мотор, розповідає мешканка будинку Тетяна Кужельна.

«Я на кухні була, чую: як бахне. Я у вікно подивилася, подумала, спершу, що щось прилетіло – нема нічого. А тут до мене піднялась Ірина, сусідка, і каже: мовляв, щось у ліфті дим», — Тетяна Кужельна – жителька будинку по проспекту Перемоги.

Одразу після того, як мешканці будинку побачили дим із машинного відділу ліфта, викликали аварійну службу, що приїхала орієнтовно через 40 хвилин після дзвінка.

«Приїхали дві людини, відкрили, а диму скільки – людей видно не було. Вони піднялися, відкрили і кажуть: мовляв, згорів мотор, закрили та пішли. Я запитую у них, коли ж полагодять. А вони відповідають, що не знають, «нехай прийде ваш обслуговуючий ліфтів», — Тетяна Кужельна – жителька будинку по проспекту Перемоги.

Утім, обслуговуючий ліфтів не з’явився ні того дня, ні пізніше. Саме тому місцеві забили на сполох: у будинку – більшість мешканців пенсійного віку. Людям фізично складно долати відстань у кілька поверхів, аби мати змогу просто вийти з будинку.

«Хіба на чотирьох. Я вчора піднялася, сусіди з мене сміялися – шапка набік, я вже йду, ледве йду», — Тетяна Кужельна – жителька будинку по проспекту Перемоги.

Уперше з приводу ремонту ліфта в цьому будинку ми поспілкувалися з керівником комунального підприємства «Деснянське» Чернігівської міськради 18 березня 2024 року. Тоді Віктор Пригара в коментарі зазначив, що наразі за цим будинком є заборгованість у понад сто тисяч гривень, а ще пояснив, що без грошей від мешканців будинку ніхто ліфт не ремонтуватиме.

«Немає коштів на будинку. Ми зараз вишукуємо можливості, визначимось щодо повної ціни, яка буде потрібна сума на ремонт ліфта, проведемо збори серед мешканців і поставимо перед фактом, що або збираємо гроші, або гасимо заборгованість, або спиняємо ліфт», — Віктор Пригара – керівник КП «Деснянське».

Утім, наразі, як з’ясувалося, ситуація дещо змінилася – ліфт відремонтують уже найближчими днями і навіть без анонсованої тисячі з кожної квартири. Цікавимося в керівника КП «Деснянське» ЧМР Віктора Пригари, яким чином так швидко вдалося знайти кошти на ремонт мотора ліфта.

«Домовилися, так. Ми дійшли консенсусу з мешканцями, вони зрозуміли, в чому справа, і ми займаємося цим питанням. Я вважаю, що ліфт протягом двох-трьох днів працюватиме. А як воно вирішуватиметься, я думаю, це вас абсолютно ніяк не обходить», — Віктор Пригара – керівник КП «Деснянське».

Утім, ми вважаємо трохи інакше. Тож оскільки керівник комунального підприємства «Деснянське» Чернігівської міськради не захотів розповісти нам, як саме вони планують вирішити цю проблему, розпитуємо місцевих, про який такий «консенсус» із мешканцями будинку говорить Віктор Пригара.

Усе виявилося доволі просто: 20 березня представники КП «Деснянське» провели збори жителів будинку, на яких поставили їх перед фактом: платити доведеться. Просто суму можна «розбити» на частини та сплачувати щомісячно дещо більшу вартість у платіжці за квартплату. Йдеться про надбавку від 20 до 40 гривень, залежно від кількості кімнат у квартирі.

«Зібрали, запропонували, але ж це наші кошти. Я все розумію, що в них там чогось не вистачає, але ж якось можна зробити, щоб не зі старців збирати копійки. Вони пропонують нам, що до нашої платіжки за квартплату додаватимуть певну суму, це на три роки вперед», — Тетяна Кужельна – жителька будинку по проспекту Перемоги.

Та чи вдасться таким чином вирішити наявну проблему і, звісно, найцікавіше – чи запрацює ліфт в анонсовані Віктором Пригарою два-три дні, дізнаємося зовсім скоро.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button