Суспільство (відео)

Вбережіть життя домашньому улюбленцю: у Чернігові анонсували безкоштовну вакцинацію проти сказу (Відео)

Із 15 травня 2023 року в Чернігові стартує безкоштовне планове щеплення котів і собак проти сказу. Його здійснюватимуть у різних районах міста з 16:30 до 18:00.

«Це процедура в нас щорічна, ми безкоштовно вакцинуємо котів і собак проти сказу. Вакцинація буде відбуватися на пунктах, перелік яких є на сайті Держпродспоживслужби. Ви можете з ними ознайомитися. В ідеальному варіанті необхідно, аби перед вакцинацією тварина була дегільментизована. Тобто за два тижні до самої вакцинації ви маєте протравити глисти в тварин. Але якщо ви робили це не пізніше ніж пів року до цього, то вакцинуватися можна. Тварина має бути клінічно здорова, тобто добре почуватися. Якщо це все є, можна звертатися до районної лікарні, до міської лікарні або на пунктах вас зустріне ветеринарний спеціаліст і зробить щеплення», — Сергій Чаплієв, заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

https://dpsscn.gov.ua/pres-tsentr/novyny/2964/do-uvahy-naselennia.html?fbclid=IwAR2E1U-v3JdzDBWhEaJ9X6nNMjMkfKBstyFjdaWpuC9JhbjVDCXzPMiAkKk

Сказ — гостра інфекційна (вірусної природи) хвороба, що завжди має смертельні наслідки, якщо в зараженої тварини або людини почали проявлятися зовнішні ознаки. Саме тому фахівці наголошують: вакцинація тварин проти сказу – ефективний і єдиний спосіб його профілактики!

«На території України є схема вакцинації щорічна. Тобто вакцина діє рік. До дати кінця вакцини, за день чи за тиждень, я рекомендував би робити повторне щеплення проти сказу на наступний рік, щоб не було сильного навантаження на імунітет», — Сергій Чаплієв, заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Вакцинацію здійснюватимуть вакциною українського виробництва.

«Це вакцина Рабістар, українського виробництва. Вона така сама за ефективністю, як і закордонна. Тобто вони обидві працюють. Судячи з мого досвіду, оскільки я вакцинував Рабістаром тварин, немає жодних нарікань саме на цю вакцину. Вона прекрасно діє і має чудові показники щодо антитіл до сказу. Тому ви можете нею скористатися, не переживаючи за українського виробника, це чудова робоча вакцина», — Сергій Чаплієв, заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

На процедуру щеплення з собою варто взяти і документи вашого улюбленця. Таким чином у них зможуть зробити спеціальну позначку.

«Оскільки це профілактичне щеплення, ми його можемо занести або в міжнародний ветеринарний паспорт, який є у власників, або в будь-який документ, який у них буде з собою. Внесемо туди наліпочку, поставимо дату щеплення та термін дії цієї вакцини, до якої дати вона буде придатна», — Сергій Чаплієв, заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Такий простий крок, як вакцинація від сказу, допоможе зберегти життя та здоров’я вашого хвостатого улюбленця. Безкоштовна вакцинація в Чернігові триватиме до 18 травня включно.

Журналіст:Марина Кирієнко

Оператор:Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button