Суспільство (відео)

Вибухи на Валу: відбулося засідання Ради оборони області (Відео)

У суботу, 3 вересня, на території чернігівського Валу під час благодійного заходу пролунали кілька вибухів. Причина – здетонував ручний протитанковий гранатомет, що був експонатом виставки зброї. Унаслідок інциденту травмовано щонайменше 15 осіб, серед них діти. 2-річний хлопчик перебуває в реанімації в тяжкому стані.

7 вересня відбулося засідання Ради оборони Чернігівської області. Головне питання – трагічні події на Валу. 

«Сьогодні одне з питань, яке ми планували обговорити на Раді оборони області, це питання інформування про перебіг слідства і про самі події, наскільки це можна робити в межах слідства.

Перше питання на Раді оборони, ми його зробили публічним, і головне було – напрацювати рішення, які унеможливили б у подальшому події, що відбулися минулої суботи», — голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Під час засідання Ради оборони було ухвалене рішення про зміну механізму проведення масових заходів, аби запобігти в подальшому подібним інцидентам.

«Прийняли рішення щодо певних обмежень для подібних заходів. Так, це трохи розходиться з деякими нормативними актами, але щоб унеможливити в подальшому подібне, ми ухвалили рішення про обмеження таких заходів. Такі заходи обов’язково будуть погоджуватися з місцевим самоврядуванням, з відповідною районною адміністрацією або з обласною, якщо це великий захід», — голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Однією з обов’язкових вимог є наявність на території проведення відповідного сховища.

«Кількість учасників заходу не може бути більшою, ніж місткість захисної споруди. Все інше – контроль, організація і недопущення правопорушень. Жодного обмеження нема, ми його підпишемо й оприлюднимо», — начальник департаменту цивільного захисту Сергій Болдирев.

Наразі триває слідство у справі причетних до трагічних подій 3 вересня в Чернігові.

«Не можу коментувати слідство, але скажу дві речі. Всі учасники цього процесу співпрацюють зі слідством – це перше. І друге – ми не можемо допустити в подальшому, і зараз слідство має встановити, що на такому заході робили військовослужбовці зі зброєю», — голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

За словами В’ячеслава Чауса, питання вибухів на Валу 3 вересня перебуває під особистим контролем вищого керівництва країни. І зараз важливо, аби слідство швидко та конструктивно надавало відповіді на запитання.

«Що вдалося встановити: у зв’язку з недбалим ставленням до військових обов’язків військовослужбовців однієї з військових частин, було допущено безконтрольне переміщення зброї та боєприпасів у межах міста, вибуття особового складу в центр міста, на Вал, для участі в демонстрації на ярмарку. Жодних документів, що дозволяли б вчиняти ці дії, не було. Це була особиста ініціатива командира підрозділу та військовослужбовців», — військовий прокурор Дмитро Барановський.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button