Суспільство (відео)

«Від долі не втечеш»: історія жінки з Чернігова, яка стала на захист країни (Відео)

Коли росія вирішила розпочати воєнні дії, з 2014 року на захист країни стало чимало жінок, одна з них – Богдана Короваєва, медична сестра за фахом. У 2015 році вона ухвалила важливе рішення – йти на фронт і допомагати нашим захисникам.

«До лав ЗСУ вирішила вступити, тому що відчуваю громадянський обов’язок, я військовозобов’язана, медсестра за першою освітою, тому було також велике бажання захищати Батьківщину. Це була п’ята хвиля мобілізації, я зробила документи, тому що після закінчення медичного училища не мала військового квитка, оскільки час був мирний. Згідно з правилами, я мала стати на облік, але цього не зробила, бо не було потреби, був мирний час. Та коли в 2014 році розпочались воєнні дії, я звернулася до військкомату», — Богдана Короваєва – реабілітолог.

Богдана підписала контракт на пів року з 54-ю окремою механізованою бригадою, обіймала посаду санінструктора, надавала медичну допомогу бійцям і стояла черговою в нарядах на посту, одним із яскравих епізодів цього періоду стала побратимська підтримка.

«Неймовірна краса природи і водночас ці жорсткі часи, це не поєднується в свідомості, тому що ти бачиш чудові ранки, ти бачиш чудовий захід сонця, це все. І війна. Поєднати дуже складно, коли ти розумієш, що ця вся краса… і тут ведуться воєнні дії, бачиш обгорілі ліси. Від долі не втечеш, загалом цей принцип супроводжує мене в житті. Що має статися, того не уникнути. Це не тільки про втрату життя, а й будь-які втрати в житті. Така я трохи фаталіст. Після того я закінчила військову кафедру, в мене є повістка, в якій зазначено, що до особливого призначення. Тобто я стою на обліку в ТЦК і я не відкидаю варіантів продовжити службу в ЗСУ», — Богдана Короваєва – реабілітолог.

Зараз жінка продовжує активно допомагати військовослужбовцям, супроводжуючи їхню фізичну реабілітацію. Чи впливає її власний військовий досвід на якість і ефективність надання цих послуг?

«Мені весь мій життєвий шлях в цьому допомагає, тому що я весь час намагаюся розвиватись, стежу за новинками і в тій же реабілітації. Читаю, дивлюся, ходжу до колег, переймаю досвід. Тому це – як по сходинках: кожна сходинка в житті допомагає тому, що зараз відбувається», — Богдана Короваєва – реабілітолог.

Також Богдана поділилася рекомендаціями для військових, які шукають допомогу та підтримку після завершення військової служби.

«Зараз дуже багато ресурсів, і в Чернігові є реабілітаційні центри і не один, уся ця інформація широко доводиться до відома, тому тільки лінивий може не знати про це, варто користуватися допомогою, не думати, що це соромно, ці послуги безкоштовні, треба звертатися», — Богдана Короваєва – реабілітолог.

Виявлення проблеми на початковому рівні – це перший крок у напрямку поліпшення фізичного та психологічного стану.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button