Суспільство (відео)

Від мам із любов’ю: у Чернігові мами дітей з інвалідністю шиють одяг для військових (Відео)

Маленька кімнатка в приміщенні групи «Вулик». Сьогодні тут кипить робота – мами діточок із тяжкими формами інвалідності та всі небайдужі відшивають необхідний для наших воїнів на передовій одяг. У цій маленькій майстерні зібрались усі, хто хоче допомогти нашим військовим, у кожного своя життєва історія, утім, об’єднані бажанням допомогти, вони активно працюють. Пані Світлана тут – за головну, адже вона має освіту швачки-закрійниці, тому сміливо керує процесом.

«Зараз ось буде в мене урок на 12-ту годину в зумі, зайду в комп’ютер, проведу з дітками урок, а поки є час – працюю тут, тому що треба допомагати хлопцям і допомагати дівчатам, які хочуть допомагати хлопцям», — Світлана Осмоловська – волонтерка ГО «Голос батьків».

У своїй майстерні мами у повному складі збираються раз на тиждень – у вівторок. Це той день, коли заклад працює, а отже їхні діти – під наглядом вихователів, тому вони з головою поринають у свою справу.

«У нас є можливість збиратися з дітками один раз на тиждень – у вівторок. Коли у нас приходять соцпрацівники, і мами з дітками, хто може дістатися сюди. По п’ятницях дівчата збираються. Дітей залишаємо вдома, хто як може – хто на тата, у кого дітки можуть самі про себе подбати. Інколи серед тижня дівчата збираються, плетуть сітки. Все залежить від замовлень, а їх дуже багато в нас. Більше ніж ми можемо тут пошити, але намагаємося виконувати все», — Ірина Опарій – мама вихованця групи денного догляду «Вулик»; член ГО «Голос батьків».

Починалося все з шоперів. Екотканину закупили ще до війни, обзавелися принтером для кольорового друку і почали створювати яскраві торбинки. Відшивання та продаж сумочок – спосіб заробити на закупівлю всього необхідного для ЗСУ та зібрати на ремонт автобуса «Вулику».

«Почали робити шопери з однією думкою: частину будемо вкладати в те, що хлопцям потрібне. Частина грошей йде на ЗСУ, частина грошей іде на відновлення транспорту для цієї організації», — Світлана Осмоловська – волонтерка ГО «Голос батьків».

Переглянути наявні та придбати ту екоторбинку, що запала в душу, можна на Facebook-сторінці ГО «Голос батьків». До речі, можна замовити друк за власним смаком. Ціна такого корисного  задоволення – 170 гривень.

«У нас у фейсбуці на офіційній сторінці «Голос Батьків» є група така. Є контактні телефони, можна зателефонувати і домовитися або написати повідомлення в ФБ: «Я хочу такий шопер, як із вами можна зв’язатися?», — Світлана Осмоловська – волонтерка ГО «Голос батьків».

Зараз жінки активно відшивають флісові бафи, рукавички, шапки. Про це їх попросили волонтери та військові. Замовлень багато, усього необхідного зробити за три робочі дні не встигають, тому часто доводить брати «домашнє завдання» – і дошивати вдома.

«А паралельно з цим, оскільки ми не щодня тут, примудряємося так – труси накроїли, хтось із дівчат забрав додому та пошив. Балаклави накроїли – я забрала додому, тому що в мене машинка інша, якої тут немає. Ось зараз треба накроїти багато перчаток, а це кропітка робота, дівчатка сіли – нарізають-нарізають, потім усе складемо та зробимо», — Світлана Осмоловська – волонтерка ГО «Голос батьків».

Усе, що з любов’ю створюють власними руками, передають нашим захисникам на передову. До своїх посилок із виробами додають і приємні бонуси.

«Ми передаємо вже десь із літа. Влітку ми передавали літні балаклави і просто труси. Потім купували душі одноразові, відправляли туди.Купували смаколики, передавали на Бахмут. Купували і згущене молоко, вафлі, шоколадки, чай, каву. Із серпня місяця майже щотижня ми передаємо туди посилку», — Світлана Осмоловська – волонтерка ГО «Голос батьків».

Допомога в наш час – надважлива. Адже сьогодення жорстоке та страшне. Утім об’єднавшись ми здатні Перемогти.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button