Суспільство (відео)

Від марафонів до поезії: перша книга чернігівця Павла Деркача (Відео)

Чернігівський марафонець – тепер поет. «Я залишаюсь тут!» – перша книга чернігівця Павла Деркача. Писати поезію Павло почав ще в школі. Проте це захоплення швидко минуло. Повернувся до нього під час окупації минулого року.

«Коли почалася війна, цей шквал емоцій, переживань, там підвали, відсутність світла. Дуже багато було часу, щоб переосмислити, подумати. І якось це для мене це був як вихід із якихось внутрішніх своїх переживань, своїх внутрішніх дискомфортів. І саме отак я виразив своє ставлення до цього всього, свої емоції», — поет, марафонець Павло Деркач.

Книга була видана на початку серпня. До неї увійшли вірші, написані з березня минулого року по березень 2023-го. Ілюстрації до видання створила чернігівська художниця-ілюстраторка Альбіна Колесниченко.

«Коли в мене було 50 віршів, я починав думати про книжку. Тобто я подивився роботи інших поетів-сучасників, якого обсягу загалом люди видають книжки. І почав цю тему досить так розвивати, шукати контакти. У мене була проблема – знайти дуже хорошого редактора, щоб поредагувати всю мою творчість», — поет, марафонець Павло Деркач.

Презентація книги вже відбулась у телеграм-каналі поета, де він публікує поезії. Наразі Павло обдумує, як і де наживо презентувати збірку читачам.

«Я дивлюся, приміряюся. Мені там запропонував товариш, теж поет: «Давай, тобі в Києві проведемо хорошу отаку презентацію, я тобі допоможу з організацією, з усім». Над цим думаю, може, це буде в листопаді. Поки що отакі замальовки є», — поет, марафонець Павло Деркач.

Усі кошти з продажу книжки Павло Деркач передає на допомогу військовим.

«Весь дохід, навіть більше, йде на ЗСУ. На фронт хлопцям купую турнікети. Вже от 50 передав на Запорізький напрямок. І от за тиждень, думаю, назбираю на певну кількість і ще передам», — поет, марафонець Павло Деркач.

Ідея книжки – розповісти про почуття людини, яка залишилася під час повномасштабного вторгнення в Україні. Більшість віршів збірки Павло присвятив своїй дружині. Зараз поет пише свою другу книжку.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button