Суспільство (відео)

Осучаснена Біблія та живе фото: іконописець із Чернігова розповіла про дива своєї роботи (Відео)

-Насамперед треба бути віруючою людиною і непогано знати справу, якою займаєшся.

Такою справою вже 10 років займається іконописець Марина Кондратенко з Чернігова. Вона називає ікони живими об’єктами, тому й до роботи підходить по-особливому.

«Що ікона несла благодать Божу, ми повинні певним чином до неї підходити. Брати благословення для початку, дотримуватися посту, вести нормальний, здоровий спосіб життя. Не дозволяти собі жодних надмірностей. І коли працюєш, треба бути зосередженим. Не дозволяти собі виявляти негативні сплески, щоб ікона жила своїм добрим життям», — іконописець Марина Кондратенко.

Однією з цікавих робіт пані Марина називає ікону Явлення Пресвятої Трійці. Замовив її настоятель однієї з церков у маленькому селі на Чернігівщині.

«Там був маленький храм Лаврентія Чернігівського. І коли ми писали ікону, вона дуже складна була. Щоб максимально точно зобразити його, ми взяли фотографію Лаврентія. І от коли ми почали писати, то звернули увагу, що чорно-біла фотографія стає кольоровою. У неї став образ теплим, очі голубі та червоні камінчики на хресті», — іконописець Марина Кондратенко.

Художниця розповідає, що іконопису можна навчитись у спеціальній школі. Та аби створити таку особливу картину, однієї тільки техніки мало. Для цього треба бути глибоко віруючою людиною.

«Це внутрішня потреба. Я завжди хотіла цим займатися. Я завжди хотіла вийти на цю дорогу, навіть тоді, коли я не була віруючою людиною. А похрестилася вже дорослою. Я вийшла завдяки подрузі, яка мене познайомила з Володимиром Герасименком, котрий займався іконографією. Спершу мені було непросто, бо треба було налаштуватися. Я була ілюстратором. І потім ми в тандемі добре працювали, бо доповнювали одне одного», — іконописець Марина Кондратенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святиня захисників України: чернігівські священники стали ініціаторами створення нової ікони

Віра надихнула Марину Кондратенко і на написання книги «Хрещення – перше свято життя» для дітей від 4 до 14 років. Усе почалося з того, що вона відвідала святі місця Ізраїлю. Це вразило жінку. Тому вона вирішила створити книгу, що могла б простими сучасними словами пояснити складні духовні речі.

«Що таке хрещення, навіщо воно потрібне, що відбувається з нами, коли ми приймаємо хрещення, наскільки воно важливе для людини, для її майбутнього життя, не лише земного, а взагалі нашого життя. Ми можемо впевнено сказати, що наша душа вічна, і для того, щоб душа наша жила так, як ми хочемо, по-доброму треба прагнути до Бога. І хрещення – це та дорога, яка нас з’єднує з Богом і Його промислом», — іконописець Марина Кондратенко.

Інформація викладена у формі діалогу, що відбувається всередині православної родини. Тут батьки відповідають на запитання дітей. Окрім самого тексту, Марина Кондратенко створила й ілюстрації для книги. Їх тут 40. На всю роботу пішов рік.

«Потім ця книга проходила редакцію при Лаврі. Тобто вона написана з благословення митрополита Онуфрія. За всіма стандартами», — іконописець Марина Кондратенко.

Пані Марина вважає, що її численні таланти дісталися їй від предків. Одним із найвідоміших є співавтор гімну України Микола Антіох-Вербицький. Його перу належать перші рядки музичного символу держави. Хист до віршів успадкувала і його праправнучка.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button