Суспільство (відео)

Від окопних свічок до власної справи: чернігівська майстриня – про своє захоплення (Відео)

Великої популярності в Україні зараз набуває хенд-мейд. Для багатьох українців це не лише захоплення та спосіб відпочинку, але й власний маленький бізнес. Анастасія Рахільчук після початку повномасштабної війни почала створювати свічки. Спершу це були окопні свічки для наших військових.

«Усе розпочалося з того, що під час окупації міста я почала виготовляти окопні свічки. Тобто це була така більше ніж потреба. Почала просто переплавляти віск, який був удома. Одну таку свічку, свою найпершу, я залишила на пам’ять, бо все ж таки багато негативних і водночас позитивних моментів бачиш на цей час. Так моя справа розпочиналася», — Анастасія Рахільчук, майстриня.

Ці свічки дівчина виготовляла з парафіну. Але потім зрозуміла, що його різкий запах шкодить здоров’ю.

«Парафін – результат нафтопереробки, він закупорює наші дихальні шляхи. Я почала розуміти, що потрібен все ж таки замінник цьому парафіну, і винайшла для себе соєвий віск», — Анастасія Рахільчук, майстриня.

Своє захоплення свічками дівчина пам’ятає ще зі школи, тоді вона шукала, де можна придбати гарні свічки. Потім Анастасія вирішила, що хоче їх створювати не лише для себе, але й для інших. Спочатку майстриня  заливала віск у склянки, а потім вирішила створювати сама глечики для свічок.

«Я ось почала робити такі глечики і великого, і маленького розміру. Тобто я їх власноруч роблю з гіпсу, заливаю, шліфую, обробляю і потім уже заливаю віск», — Анастасія Рахільчук, майстриня.

Процес виготовлення свічки тривалий. Аби отримати вже готову свічку, яку можна використовувати, подекуди знадобиться і дні три роботи.

«Розпочати виготовляти свічку з 0, наприклад, у гіпсовому кашпо, то це і його залити, почекати, поки гіпс просохне, потім треба його обробити у 3-4 шари і лаком, і гідрофобізатором. Залити віск туди, задекорувати свічку і бажано, щоб сама свічка повну добу простояла», — Анастасія Рахільчук, майстриня.

Виготовляє такі свічки майстриня з натуральних матеріалів. Створену свічку декорує.

«Я повинна бути дуже впевнена в тому, що я виготовляю. Бо у своїй технології я впевнена, а от сировину я все ж таки не виготовляю, тому мені потрібні якісь підтверджувальні документи. Була велика проблема знайти дерев’яні ґноти, бо навіть у нас, у Чернігові такі продають, але їх треба подвоювати, потроювати, бо він просто тліє і не горить. Тому потрібно було знайти якісний дерев’яний ґніт», — Анастасія Рахільчук, майстриня.

Майстриня виготовляє і різдвяні свічки. Дівчина зазначає, що вони зберігають у собі пам’ять, є символом народження, Різдва як початку життя, благодаті та віри, символізують тепло, мир, злагоду і сподівання на кращу долю. 

«Різдвяні свічки загалом виготовляють з вощини. Вощина сама є продуктом переробки бджолиного воску. Тобто є сам бджолиний віск. І його легко декорувати. Тобто зробити якусь новорічну декорацію, що прикрасить святковий стіл, створить затишок у квартирі», — Анастасія Рахільчук, майстриня.

Також майстриня зазначає, що свічки можуть навіть заспокоювати.

«Якщо кожен день дивитися на свічку від трьох до п’яти хвилин, то людина стає більш зосередженою», — Анастасія Рахільчук, майстриня.

В Україні з давніх-давен свічка супроводжує нас від народження й до самої смерті. А сьогодні свічки стали не лише символом для українських обрядів, але й гарним подарунком до свят.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button