Суспільство (відео)

Майстер із Чернігівщини створює скульптури, які вподобали закордонні поціновувачі (Відео)

Його роботи прикрашають приватні колекції у Франції та Польщі. Прихильників цього майстра чимало і в Україні. Наприклад, «Козак Мамай» уже в Одесі, «Дід-банщик» – у Києві. Олександр Седень створює дерев´яні скульптури. Він має майстерню в Баклановій Муравейці. Ми запросили пана Олександра до Чернігова, аби дізнатися більше про його творчість. Серед робіт майстра здебільшого скульптури людей. Є тварини та тематичні панно. Майстер розповів, що найприємніше займатися різьбою по дереву, коли є час і можливості для польоту фантазії. Однак він виконує роботи і на замовлення.

«Макети я роблю рідко. Це коли конкретне замовлення. Припустимо, ось замовлення було на голову коня. Я коней не робив, тільки маленьких. А тут голова була велика і треба було зробити дуже правдоподібно. Тому робив макет із глини. Показав замовнику, він схвалив»,- Олександр Седень, майстер по дереву.

Професійно різьбою по дереву чоловік займається вже приблизно 15 років. За цей час він створив чимало скульптур. Майже всі вони розійшлися в приватні колекції. Натхнення черпає відусюди.

«Бачиш колоду і шукаєш під неї образ, або виношуєш ідею і шукаєш колоду підходящу. Коли починаєш цим займатися, то справа так захоплює тебе, що ти повністю віддаєшся цьому процесу. Доходить до того, що руки самі ріжуть, вирізають»,- Олександр Седень, майстер по дереву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові на Стрілецькій набережній – новий мурал (Фотофакт)

Пан Олександр усього вчився сам. Головне в його ремеслі – це здібності та бажання. Різьбою по дереву ніколи не припиняв займатися. Але спершу це було як хобі. Загалом же різьба по дереву приваблювала його з самого дитинства. Олександр Седень згадує, як у 13 років робив перші кроки до справи життя.

«Перше, що вирізав – це голову козака кухонним ножем. Вона, звісно, вийшла неоковирна, але впізнати було можна. І так це захопило мене. У батька був такий сарайчик, я випиляв вікно, зробив під нього стіл і там уже годинами просиджував. Брав книжки в бібліотеці, вивчав, конспектував. Настільки захоплений був цим»,- Олександр Седень, майстер по дереву.

За освітою чоловік – учитель праці. Навчався в Чернігівському педінституті. На другому курсі він показав викладачу свої роботи.

«Він сказав, що я вже можу йти керівником гуртка різьблення по дереву»,- Олександр Седень, майстер по дереву.

Виконання кожної фігури потребує часу. А скільки його треба витратити, залежить від складнощів роботи.

«Може бути фігурка невелика, а часу витрачено більше, ніж фігура велика і часу менше. Тому що на маленькій фігурці є дрібні деталі. Часу потрібно більше, ніж на велику. Там просто по-грубому відпиляв і зробив»,- Олександр Седень, майстер по дереву.

На рахунку майстра як невеликі інтер´єрні фігури, так і двометрові скульптури. Нещодавно виконав кроманьйонця, якого замовили для однієї з громад на Чернігівщині. Є і роботи, які він просто дарує рідним і друзям. Олександр Седень каже, що йому найбільше подобається реалізовувати власні ідеї та бачити готовий результат.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button