Суспільство (відео)

Преса і влада: війна чи мир (Відео)

Публікації в інтернеті залишаються основним джерелом свободи слова та контролю місцевої влади. Таку думку висловили експерти на круглому столі «Як чернігівська влада реагує на інформаційно-аналітичні матеріали про свою діяльність?»

«Найголовнішим зараз засобом масової не інформації, а комунікації залишаються все ж таки соціальні мережі», — громадський діяч Олександр Бондарів.

«У друкованих медіа, в газетах, дуже мало критичних і просто проблемних публікацій. Зате розгул свободи слова в інтернеті. У нас вже з десяток сайтів гарних у Чернігові», — журналіст Петро Антонечко.

Чернігівські чиновники займаються замовчуванням більшості інформації про свою діяльність, а пресі замість контролю влади доводиться обходитись вибірковими інформаційними приводами.

«Є якийсь матеріал, — на нього прореагували. Немає матеріалу — ця тема замовчується. Не спливає в ЗМІ тому, що вчасно не згадали громадські організації й активісти. Все минуло», — політичний оглядач Юрій Паперний.

Також було зазначено, що влада всіляко намагається обмежити спільні з громадськістю і ЗМІ обговорення ключових для міста питань.

«Тому в нас обговорення немає. Ні на рівні влади, на рівні громадськості, медіа і так далі. Вічно квапимося в таких дискусійних моментах», — журналіст Петро Антонечко.

На круглому столі відзначили роль нових засобів масової інформації, що створюють конструктивну платформу для контролю місцевої влади.

«Починали говорити про те, що канали поширення інформації в місті дуже слабкі. Газети, телебачення. Насправді вони не слабкі. Зараз також і опоненти міського голови вчаться. Вони теж починають створювати інформаційні ресурси, що стають досвідченими, укріпляються. І за кількістю, і за якістю починають більш-менш працювати. І надзавдання інформаційних матеріалів у них прописана дуже чітко. Опозиційна», — політичний оглядач Юрій Паперний.

Новостворене видання ЧЕline повідомило про свій досвід «діалогу» з владою, наслідком якого стає відверте ігнорування журналістів, заяви в поліцію та наші спільні з правоохоронцями «штурми» комунальних закладів області.

«Ми розслідували розподіл бюджетних коштів по геріатричних будинках, коли нам один із чиновників Департаменту облдержадміністрації дав дозвіл. Після нашої публікації про те, що нас не допускають в геріатричні будинки, було дано дозвіл там знімати. Але коли ми виїжджаємо на місце, нас ніхто фізично туди не пускає і на дзвінки представник Департаменту ніяк не відповідає. І нам приходиться заходити в цей заклад із допомогою поліції», — журналіст Чеline Олег Де шура.

Присутня на заході прес-служба обласної прокуратури запевнила медійників, що моніторить всю місцеву пресу й обов’язково реагує на її публікації. Як один із прикладів було названо відкрите прокуратурою провадження за матеріалами ЧЕline про діяльність в області «вугільної мафії».

«Прокуратура, органи прокуратури здійснюють щоденний моніторинг усіх інформаційних ресурсів. Це електронні, друковані, телебачення, все. Моніторять усі випуски новин, і всю інформацію», — прес-секретар Чернігівської обласної прокуратури Тетяна Ліждвой.

Наш портал уважно стежитиме, чи доводять правоохоронці початі ними справи до кінця, чи моніторинг і реакція залишаться «підвішеними в повітрі».

Ще статті по темі

Back to top button