Суспільство (відео)

Лікування для книжок: чернігівська палітурниця відновила більше як 500 книжок за рік (Відео)

Дарувати книжкам нове життя – така мета професії Людмили Вересенко. Жінка працює палітурницею в одній із місцевих бібліотек і називає свою роботу лікуванням. За цей рік Людмилі Вересенко вдалося подарувати друге життя більше як 500 книжкам.

«Найцікавіше в цій професії, як я вважаю, – це те, що для мене це майже як професія лікаря. Тобто кожна книжка – це особливий пацієнт, вони всі однакові, але до кожної потрібен свій підхід»,- Людмила Вересенко, палітурниця.

Відновлює книжкиЛюдмила Вересенко за допомогою простих у використанні предметів: ножиць, канцелярського ножа, клею ПВА, ниток, матеріалів для корінця. Життя книжки та процес її відновлення залежить від матеріалу обкладинки, кількості сторінок і ставлення до неї читачів.

«Є в нас такі варіанти, які мають тонку обкладинку. Тобто книжка – вона ціла, вона гарна, надрукована, все добре.

У такій тонкій обкладинці книжка довго не проживе. Тому деякі варіанти ми просто з тонкої обкладинки переносимо в товсту»,- Людмила Вересенко, палітурниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Plastic Fantastic»: у Чернігові функціонує унікальна майстерня ресайклінгу (Відео)

Найбільшого пошкодження зазнає корінець книжки – елемент конструкції книжки в середній або центральній частинах обкладинки, що обрамлює скріплені аркуші книжкового блока.

«Найбільш проблемна частина книжки – це корінець. Він завжди рветься, книжки в нас падають інколи, інколи нам допомагають котики, песики. Вони можуть роздерти. Дітки в нас полюбляють рвати книжечки. І тоді майже нові книжки потрапляють до мене, я намагаюся їх відновити та продовжити їм життя.

Ось ця книжка, до прикладу. Вона дуже товста, вона дуже важка. І корінець тут зміцнений мною. А взагалі він не витримував навантаження»,- Людмила Вересенко, палітурниця.

Інша проблема, яку вирішує палітурниця в бібліотеці – це вирвані та зім’яті сторінки книжки.

«Ми можемо взяти дублікат якоїсь книжки, відксерити ту потрібну сторінку та під’єднати її до тієї частини, якої не було. Але тут також є свої складнощі. Треба підібрати папір відповідного кольору, відтінку, щоб не відрізнялися, розмір»,- Людмила Вересенко, палітурниця.

Аби не пошкодити вашу улюблену книжку, її варто правильно зберігати.

«Правильно, звісно, зберігати книжки в горизонтальному положенні. Але ж відсутність місця, та й так краще видно… Ми, певна річ, їх зберігаємо отак (у вертикальному положенні). Тому навантаження цього величезного блока товстого припадає на корінець, через що він рветься»,- Людмила Вересенко, палітурниця.

Процес відновлення книжки може зайняти в часі від кількох годин до місяця. Це залежить від того, які роботи треба виконати під час відновлення видання.

«Одна може зайняти десь орієнтовно кілька годин. Я її можу десь підклеїти, підсушити, і вона загалом готова далі використовуватися.

Товсті оці книжки займають дуже багато часу. Може десь місяць на одну книжку, поки вона дійде до кінцевого результату»,- Людмила Вересенко, палітурниця.

Проте кожну книжку можна відновити. Інколи це можна самостійно зробити вдома – за допомогою інтернету. Таким чином ви зможете продовжити життя улюбленої книжки ще на декілька років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button