Суспільство (відео)

Як чистити судини від холестерину: медики розповіли, як запобігти судинним «харчовим» катастрофам (Відео)

Підвищений рівень холестерину, що зумовлює так званні судинні катастрофи – інфаркти, інсульти, – один із головних викликів сучасної медицини. Адже причина – неправильне харчування – діє за висхідною.

«Пацієнти повинні в умовах поліклініки здавати кров для визначення рівня холестерину. Якщо холестерин перевищує норму, то зазвичай треба відмовитися від продуктів, що містять багато жирів. Це жирне, смажене»,- Алла Рибка, гастроентеролог 3-го поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні №2.

«Це всі продукти, що містять трансжири. Випічка, яка додає всі ці модифіковані трансжири. І якщо пацієнти вживають м’ясо… м’ясо вживати потрібно… але нежирні сорти м’яса брати»,- Олена Гузь, лікар-кардіолог 3-го поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні №2.

За словами кардіологів, на сьогодні неправильний спосіб життя омолодив серцево-судинні хвороби.

«Інфаркти, інсульти. І високий холестерин підвищує ризик цих ускладнень серцево-судинних катастроф і в молодому віці. Зараз дуже багато інфарктів у молодих людей. Якщо їх починаєш обстежувати, то є спадкова дисліпідемія»,- Олена Гузь, лікар-кардіолог 3-го поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні №2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові розробили «чудо-препарат», що значно підвищує врожайність томатів, огірків і капусти (Відео)

Єдиний вихід – це дієта, здоровий спосіб життя. Народне чищення судин «чимось» – не вихід.

«Як у народі кажуть, «почистити судини» – це суто народне. Медичне призначення – це стабілізувати стан і запобігти виникненню серцево-судинних катастроф. Не буде запалення в цій ділянці. Там, де є бляшка, це асептичне запалення»,- Олена Гузь, лікар-кардіолог 3-го поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні №2.

Але якщо ви вже накопичили шкідливий холестерин, то правильний спосіб життя має бути назавжди, якщо плануєте довго жити.

«Якщо людина приймає препарати… Холестерин знизився. Пацієнт припиняє приймати препарати, порушує дієту, то буде повертатися те, що було. Осідає на судинах. Формуються атеросклеротичні бляшки і на цих атеросклеротичних бляшках вона може відірватися і може бути тромбоз»,- Олена Гузь, лікар-кардіолог 3-го поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні №2.

Загалом дієта не прибирає бляшки, а стабілізує їх. Лікарі радять тим, хто має спадкову схильність до підвищення рівня холестерину, регулярно контролювати його показники.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button