Суспільство (відео)

Залишити чи прибрати: про долю чернігівського танка-пам’ятника (Відео)

Від початку російської агресії в Україні з кожним днем дедалі частіше позбуваються символів радянської ідеології. Більше як 10 міст уже демонтували танки з постаментів, серед них – Рівне, Чернівці, Мукачево, Кам’янець-Подільський, Житомир. Яка доля спіткає чернігівський танк-пам’ятник, про це розповіли в управлінні культури та туризму.

«Цей постамент був споруджений у 1967 році, до 50-річчя Жовтневого перевороту. Але там написано, що він присвячений воїнам-визволителям. Сам танк Т-34, який там стоїть зараз, був зроблений після Другої світової війни. Радянська ідеологія створювала певні такі символи задля того, щоб показати значимість російського воїна-визволителя. Забуваючи про те, що вісім мільйонів українців поклали своє життя у Другій світовій війні», — Олександр Шевчук,начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Тож зараз це питання йде поряд із темою перейменування вулиць і розглядається на комісії. Майбутню концепцію планують втілювати разом з архітекторами та представниками громади.

«Треба підходити системно, виважено і залучати архітекторів. Якщо ми його прибираємо, то на заміну ми повинні запропонувати новий формат цього простору. Місце в Чернігові доволі унікальне, якщо гіпотетично прибрати постамент, то дуже гарний відкривається краєвид на залізничний вокзал, який у нас просто красень», — Олександр Шевчук,начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

А тому до процесу демонтажу планують запропонувати чернігівцям кілька варіантів проєкту, який вигляд матиме місцевість загалом. Тільки після громадських обговорень і затвердження ідеї на сесії міської ради танк Т-34 відправлять на відпочинок.

«Ми будемо робити кроки з баченням фінального простору та візуалізації того простору, який на сьогодні там є», — Олександр Шевчук,начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button