Суспільство (відео)

Вимушена ощадливість: чому чернігівці почали економити на їжі і чи збідніє від цього новорічний стіл (Відео)


Новорічні святкування цього разу пройдуть у камерній атмосфері. Через карантин чернігівці воліють зустрічати 2021-й вдома. Тому люди вже задумуються, що стоятиме на їхніх святкових столах, і планують, скільки коштів на це витратять.

«Я дуже люблю готувати, тому жодних кейтерингів і походів до розважальних закладів не буде. Думаю, що витрачу небагато. Можу вкластись у 350 грн. Це шуба, якісь крученики з курячого мяса. Бутерброди, пляшка гарного вина. Річ у тім, що в нас родина невелика. Я і доня», — Надія, чернігівка.

«Навіть не знаю, з ким зустрічатиму Новий рік. Точно хочу мандаринів. Бажаю в тисячу вкластися», — Діана, чернігівка.

«Тисячі мало, треба більше. Є дружина. Що скаже на стіл, те й виставимо. Якийсь кусочок м’яса і копченості, червону рибку. Пляшку шампанського», — Ашот, чернігівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громадах Чернігівщини розповіли, чи буде на Новий рік ялинка та гуляння

Продавці на ринку розповідають, що після карантину купівельна спроможність чернігівців значно впала. Однак вони сподіваються, що ближче до свят клієнтів побільшає.

«Однозначно 2-3 дні буде, але менше, ніж торік, я вважаю. Люди думають наперед, як далі вижити. А якщо буде довгий карантин, то ми ж розуміємо, що це означає. Наполовину впала торгівля. Дякуємо, що хоч узагалі купують. Дуже добре оселедця беруть, хек, скумбрію», — Надія, продавчиня.

«Беруть те, що й брали, але в меншій кількості. Щоковина копчена, вона найдешевша. Тому її люди частіше беруть. Грудинку отаку купують. Але те, що дешевше. Сири купують, але дешеві сири не хочуть. Беруть більше Польщу, пластинками, різаний», — Любов Григорівна, продавчиня.

Чимало чернігівців воліють самі готувати страви з м´яса. Воно досить популярне серед покупців. Ще більший попит на сало. Однак ажіотажу продавці тут також не спостерігають. Ціни ж тримаються на рівні, і до Нового року їх зростання не передбачається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість чернігівців святкуватимуть Новий рік у родинному колі

«М’ясо м’якоть можна купити за 100, навіть 90 і 95 грн. Шия трохи дорожче. Там 120-130. А так за 100 грн м’якоть без кістки можна купити. А от хороше сало 110-120 грн. Недороге – 65-70», — Володимир, продавець.

«Зараз тяжкувато всім. Особливо з огляду на ситуацію. Думаю, ціна не зросте. Люди підходять і потроху беруть. Не так багато, як раніше, але потроху беруть. Стегно, лопатка, ошийки купують», — Олексій Коваленко, продавець.

Продавці фруктів та овочів зазначають, що зараз чернігівці здебільшого цікавляться мандаринами, лимонами та хурмою.

«Постійні покупці приходять. Більшості не хочеться йти в натовп. А так свіже повітря, краще на ринку купувати, ніж у магазині», — Анна, продавчиня.

«Замкнене коло. Людям не платять зарплати, відповідно, і в нас дедалі гірше. А з огляду на те, що постійно загрожують закрити все, то нема ні нормальної торгівлі, ні постачання товарів. Просто ніхто не хоче до Чернігова везти дуже дорогий товар, бо його просто нереально продати. У супермаркетах роблять акції та продають товари дешевше за собівартість, а ми собі такого дозволити не можемо», — Олена, продавчиня.

За словами продавців, серед їхніх покупців здебільшого постійні клієнти. І хоча раніше на ринок ходили переважно пенсіонери, то зараз вони навідуються сюди щоразу рідше.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button