Суспільство (відео)

Загадкова емблема: село на Чернігівщині всіяне «ромбованими» воротами (Відео)

Село на Чернігівщині буквально рясніє… ромбами. Безліч воріт селян оформлено саме цим орнаментом. Колір, форма, візерунок зверху, кількість іржі – все різниться. Єдине, що об’єднує, – ромбики. Історія цієї традиції власникам таких воріт не відома.

«Без поняття. Це покійний батько ще робив. Наші умільці під замовлення робили», — Ірина, жителька с. Данівка.

«Батьки робили. Не знаю», — Руслан, житель с. Данівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мальовниче село на Чернігівщині

«Ну, я не знаю, чому вони такі. Але вони споконвічно такі стояли. Я не в курсі. Їх робили… Замовляли, привозили та ставили», — Микола, житель с. Данівка.

Місцеві кажуть, що виготовляли такі ворота ще за Союзу та в 90-ті. Місце виготовлення, скоріше за все, райцентр Козелець.

«З арматури роблять. З кругляка. Але зараз практично ніхто таких не робить. Це було ще за Союзу. Зараз роблять куті, кують», — Анатолій Ромаш, майстер із виготовлення воріт с. Данівка.

За словами майстра з виготовлення воріт, робити такий орнамент нескладно. Можлива причина, «чому саме ромбики» – брак можливостей для вибору чогось іншого.

«Я не знаю. Може подобається комусь так. Той кружальця, той ромбики замовляє. Це десь вони, мабуть, побачили. Так і роблять», — Анатолій Ромаш, майстер із виготовлення воріт с. Данівка.

За словами Анатолія Ромаша, востаннє такі ворота виготовляли понад двадцять років тому. Зараз же популярні з профнастилу, адже мають важливу перевагу – нижчу ціну.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button