Суспільство (відео)

Водійське посвідчення та паспортні документи: законодавчі зміни у зв’язку з воєнним станом (Відео)

Послуга з обміну посвідчення водія та складання іспитів для отримання водійського посвідчення є найпопулярнішими в сервісних центрах МВС Чернігівської області, які повністю відновили свою роботу після повномасштабного вторгнення.

«На сьогодні всі наші сервісні центри працюють у звичайному режимі, надаючи весь спектр послуг громадянам. Відновлення роботи в нас відбувалося поступово, спершу це був квітень поточного року, це території, які були деокуповані. А всі сервісні центри відновили свою роботу в другій половині травня поточного року»,- Людмила Деркач, заступник начальника РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області.

Крім того, в найвіддаленіших куточках області курсує мобільний сервісний центр, який від моменту деокупації здійснив 24 виїзди. Послуги, які він надає, є аналогічними зі стаціонарними сервісними центрами, оскільки в мобільній команді є всі необхідні спеціалісти. Також на період дії воєнного стану запроваджено певні спрощення.

«Ті посвідчення водія, термін дії яких закінчився, на період воєнного стану є чинними. Тобто вони не підлягають обов’язковій заміні. Вони є чинними і водій має право керувати транспортним засобом із таким посвідченням водія. Також є спрощення у процедурі отримання посвідчення або обміну – медична довідка не є обов’язковою»,- Людмила Деркач, заступник начальника РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлях до успіху, роль тренера і 10-кратне підкорення світу: чемпіон з Чернігова Роман Власенко (Відео)

Із 24 липня дещо змінився алгоритм підготовки та перепідготовки водіїв, його розділено на два окремі етапи.

«Будь-яка особа, яка має намір отримати посвідчення водія, проходить навчання – спершу теоретичної частини. І вибирає для цього будь-яку акредитовану школу водія та будь-який сервісний центр, у якому вона складає іспит. А після успішного складання теоретичної частини має право звернутися знов-таки до будь-якої школи для опанування вже практичної частини, це може бути будь-яка область у нашій країні. І знову ж таки може скласти практичний іспит у будь-якому сервісному центрі»,- Людмила Деркач, заступник начальника РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області.

Із жовтня 2022 року обмін посвідчення водія можна оформити в режимі онлайн і замовити доставку додому через «Укрпошту». Також воєнне сьогодення внесло корективи й у роботу Державної міграційної служби та процес отримання документів, відповідні зміни набувають чинності з 17 листопада 2022 року.

«Були прийняті зміни, а саме Постанова Кабінету Міністрів, яка зазначає, що для оформлення закордонними дипломатичними установами паспорта громадянина України для виїзду за кордону дитині достатньо звернення лише одного з батьків. Бо ми розуміємо, що зараз є багато ситуацій, коли за кордон виїжджають діти з мамою, а батько залишається на захисті країни. І в такому випадку згоду іншого з батьків майже неможливо надати в наших консульських дипломатичних установах»,- Ксенія Лук’янець, начальник Управління ДМС у Чернігівській області.

Отримати вже виготовлений закордонний паспорт дитини може також інша особа, яку визначать батьки або інші законні представники дитини. А процедуру оформлення паспортних документів також можна продовжити й в іншому територіальному підрозділі ДМС.

«Якщо особа здійснила оформлення того чи іншого виду паспортного документа, але потім поїхала до іншого регіону нашої країни, то вона може звернутися до будь-якого територіального підрозділу ДМС і написати заяву про продовження провадження за цією заявою. І такий паспортний документ буде вже доставлений за місцем перебування особи»,- Ксенія Лук’янець, начальник Управління ДМС у Чернігівській області.

Також зміни передбачають і доставку документів за кордон. А щоб краще інформувати громадян про зміни в законодавстві та нові державні послуги, Департамент комунікацій МВС розробив і видав своєрідний інформаційний довідник, який буде доступний на всіх деокупованих територіях для громадян, зокрема там, де спостерігаються складнощі з доступом до мережі Інтернет.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button