Суспільство (відео)

Всюдисуще око поліції: на Чернігівщині презентували унікальний проект (Відео)

Жодне правопорушення, скоєне водіями чи пішоходами, відтепер не омине всевидющого ока поліції. Принаймні так розповідають самі правоохоронці. І все завдяки удосконаленій системі зовнішнього відеоспостереження. В головному управлінні поліції презентували унікальний проект.

Чернігівщина першою в державі реалізує масштабний проект «Мережа безпеки», що охоплює всю область.

«У Талалаївці ми можемо в режимі онлайн бачити все, що відбувається. В режимі онлайн працює 161 камера, 60 з них із функцією «номерок», — зазначила начальник управління інформаційної підтримки та координації поліції ГУНП у Чернігівській області Валентина Акуленко.

Це так звані розумні камери, що здатні розпізнавати номери машин.

«В основному система працює в автоматичному режимі. Розпізнає автомобільні номерні знаки. У разі спрацювання на чорний список, якщо машина викрадена чи підозрюється в чомусь, у нас виводиться на монітор сигнал. На нього має відреагувати людина, яка тут сидить, доповісти про це черговому», — розказує заступник начальника ОІЗ Дмитро Колтунов.

Надалі в камерах буде функція і розпізнавання облич. Фахівці наразі працюють над розробкою програмного модуля. Передбачають й інші функції. Під час тестування системи вже вдалось розкрити декілька злочинів, зокрема крадіжку самих камер спостереження у Сосницькому та Новгород-Сіверському районах.

«Ми завдяки нашій програмі вичислили цю машину і дії, людям вже оголошено про підозру у вчиненні цього злочину, відеокамери повернуті. Крадій камеру і відремонтував», — поінформувала начальник управління інформаційної підтримки та координації поліції ГУНП в Чернігівській області Валентина Акуленко.

Унікальна система коштувала 9 мільйонів гривень. Чиновники запевняють: це ще невеликі гроші. «Загалом біля 9 мільйонів витратили по області. Маріуполь витратив на одне місто 30 млн і такого ефекту вони не мають», — наголосив голова ОДА Валерій Куліч.

«Це все майно, куплене за кошти громади, воно юридично належить громаді, але лежить в управлінні поліції, яке його використовує з метою захисту громадян, безпеки», — зазначив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

І хоча гроші витратили бюджетні, утім, пересічний громадянин зможе переглянути відео з камер спостережень тільки після рішення суду. Відеофайли зберігатимуться у поліції 2 місяці, фото – до 2 років. Із 23 районів області до системи поки що підключили 13. У поліції обіцяють до кінця року встановити ще 410 камер.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button