Суспільство (відео)

Втрата свідомості та раптова смерть: у Чернігові кардіологи розповіли, як у спеку врятувати серце (Відео)

Літо і спека створюють черговий пік випробувань для людей із хворим серцем. Поліція та медики передають сумну статистику. Випадки, коли людина помирає або втрачає свідомість прямісінько серед вулиці, влітку, на жаль, стають нормою. Причина цього – серцево-судинні захворювання, що набувають дедалі більшого поширення.

«Вони займають перше місце за захворюваністю і за смертністю в нашій області. Чернігівщина має демографічну особливість – у нас багато населення у роках. Зараз спостерігається поєднання двох факторів – по-перше, це спека, по-друге – ковід. Він спричиняє також посилення всіх серцево-судинних захворювань», —  Ігор Батог, генеральний директор КНП «Чернігівський обласний кардіологічний центр».

Кількість людей із хворобами серцево-судинної системи постійно зростає. Медики-кардіологи зазначають: сьогодні як у світі, так і в Україні – «епідемія» хвороб серця, і людей ми втрачаємо тут значно більше, ніж від того самого COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розповів, як убезпечити себе в спортзалі від зараження COVID-19

«Перш за все, це артеріальна гіпертензія, яка, на жаль, молодіє. На другому місці – ішемічна хвороба серця. Далі, безумовно, це різні кардіоміопатії», — Ігор Батог, генеральний директор КНП «Чернігівський обласний кардіологічний центр».

Найбільш смертоносними серцевими недугами є гострі інфаркт міокарда та інсульт. Їх причина номер один – це стреси.

«Найчастіше це стреси. А стресів зараз достатньо. Стреси призводять до спазму судин. Усіх судин. Але найбільше страждають судини серця», — Мар’яна Ходовецька, завідувач відділення першої кардіології КНП «Чернігівський обласний кардіологічний центр.

Наступне – це харчування. Медики констатують, що в більшості випадків людина сама протягом багатьох років приводить себе до стану «між життям і смертю».

«Перш за все ми повинні звертати увагу на харчування. Адже ми забуваємо, що наш організм потребує речовин корисних, а не того, що ми можемо туди запхати», — Ліна Малашенко, завідувач відділення другої кардіології КНП «Чернігівський обласний кардіологічний центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кліщі атакують: люди бояться йти до лікарні через карантин

Транс-жири, піонером серед який є звичайний маргарин, призводять до відкладання холестерину в судинах. Саме вони відкрили еру появи хворого суспільства, що з дня в день, з року в рік вбиває себе їжею.

«Ера початку впливу на наш організм таких речовин, як транс-жири. Вони є у випічці, це маргарин, у піцах, у кетчупах, у майонез ах», — Ліна Малашенко, завідувач відділення другої кардіології КНП «Чернігівський обласний кардіологічний центр».

Також медики називають і куріння, що становить надзвичайну небезпеку в розвитку серцево-судинних захворювань.

Для профілактики хвороб серця важливо щоденно і багато рухатися. Так зване правило 10 тисяч кроків на день. Серед корисної їжі кардіологи радять вживати морепродукти, овочі та фрукти.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button