Суспільство

Кліщі атакують: люди бояться йти до лікарні через карантин

Разом із пандемією коронавірусу весною на Чернігівщину «завітали» переносники ще одного небезпечного захворювання. Сезон кліщів стартував. Карантин їм лише сприятиме, оскільки часто виганяє людей на природу, подалі від натовпів.

ЧЕline вирішив поцікавитись у Світлани Ворони, завідувачки інфекційного відділення другої міської лікарні, наскільки гострою є зараз ситуація з покусами кліщів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У Чернігові кліщі поширюють небезпечну хворобу

«Від початку року до нас буквально декілька людей звернулися. До травмпункту – шестеро осіб. Здебільшого люди звертаються стосовно профілактики хвороби Лайма, адже на нашій території це, мабуть, єдине небезпечне захворювання, що передається кліщами. Кліщовий енцефаліт практично в нас не зустрічається. Зараз на природі важливо убезпечитися від укусу. Треба вдягати відповідний закритий одяг. Після відвідин природи ретельно оглядати себе, після виявлення кліща видалити його самостійно або звернутися до травмпункту.

Сезон уже розпочався. Зазвичай він стартує в квітні, але через теплу зиму цього року кліщі вже є», – попереджає Світлана Ворона.

Наразі людей, які звертаються з покусами кліщів, мало, попри ранню весну. Однією з версій цього медики називають карантинну ситуацію, коли людям рекомендують не приходити зайвий раз до закладу охорони здоров’я.

Для профілактики людям, яких покусали кліщі, медики радять прийняти антибіотик доксициклін. Проте обов’язково перед цим необхідно порадитися зі своїм сімейним лікарем.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button