Суспільство (відео)

«Вуха» та «Вуса»: управління культури та туризму допомагатиме чернігівцям відновитися (Відео)

 

Після пекельного періоду активних бойових дій Чернігів потроху намагається відновитися та повернутися до реалій життя. Але страхи від пережитого ще довго переслідуватимуть його жителів. Відсутність спокою, брак спілкування та звичних ігор для малечі неабияк вплинули на життя дітей і підлітків.

Аби допомогти швидше знайти психологічний баланс, управління культури та туризму Чернігівської міської ради впроваджує два проєкти – «Вуха» та «Вуса», які почнуть працювати з 23 травня по буднях о 15-й годині.

«У дітей виникало своє відчуття або розуміння війни. Вони втратили комунікацію, не було змоги просто відпочити, як було в мирний час. Тож і малеча, і діти, зокрема підлітки, які дуже вразливі, потребують свого простору, де вони могли б побути собою і на деякий час забути, що в Україні триває війна, — каже Катерина Литвин, заступниця начальника міського управління культури та туризму. — Наші «Вуса» передбачають, що це будуть зустрічі тричі на тиждень. Понеділок, середа та п’ятниця, в Туристично-інформаційному центрі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чернігівські бібліотеки відчиняють двері для своїх читачів. Як вони працюватимуть?

Понеділок – це заняття з дитячим психологом із використанням різних практик. У середу – день творчості, тут заплановані майстер-класи, малювання. А в п’ятницю – заняття просто неба в сквері Хмельницького. І поки діти гратимуть у рухливі ігри, з батьками поспілкується психолог.

«Якщо говорити про ініціативу «Вуха», то вона запроваджена для того, щоб чути. Так важливо сьогодні чути одне одного, а ще важливіше отримувати інформацію. Наші діти, перебуваючи в підвалах, не маючи доступу до інтернету, змушені були читати. Сьогодні більше чернігівців почали говорити українською. Ми хочемо допомогти дітям і підліткам говорити українською, читати українською та вміти викладати свою думку під час обговорення книжок, які вони читають», — наголосила представниця профільного управління.

А отже, це буде схоже на бук-клуб, де в основі будуть книжка та розмова. Щовівторка – для малечі, а щочетверга – для підлітків. До ініціативи долучилися також багато українських видавництв і письменників.

«Сьогодні нам уже надійшло приблизно 20 книжок. Ще наші амбасадори везуть книжки та продовжують збирати. Щоб діти, які поки закриті від бібліотеки, могли брати в нас книжки, читати й обговорювати їх», — додала Литвин.

Організатори запевняють: на випадок повітряної тривоги всі заходи безпеки будуть гарантовані.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button