Суспільство (відео)

У Чернігові відкрилася унікальна нумізматична виставка (Відео)

Мало не щодня ми тримаємо в руках гроші. Основна їхня функція відома кожному. Та чи знаємо ми, що, окрім побутового «купити», гроші є носієм інформації, історії, культури та релігії?  Аби відкрити чернігівцям новий зміст звичних грошей і розказати, який шлях вони пройшли, щоб стати такими, якими ми їх знаємо, в Чернігівському колегіумі, що на Валу, відкрили зовсім нову для міста нумізматичну виставку.

«Ця виставка в нас експонується вперше. Вона була надана з приватної колекції, автор побажав залишитися невідомим», — Сергій Сергієв – науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

До уваги відвідувачів виставки представлені ювілейні монети до 20-річчя Незалежності України із зображенням Богдана Хмельницького, а також із портретами українських гетьманів. Цікаво, що ці монети були викарбувані в Польщі та Британії.

«Присвячена вона пам’ятним, ювілейним і сувенірним монетам, які розповідають про історію доби Гетьманщини, це XVII та XVIII століття», — Сергій Сергієв – науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

У виставкових вітринах відвідувачі виставки зможуть розгледіти перші пам’ятні монети із зображенням Богдана Хмельницького (видані до грошової реформи 1996 року), а також монети, присвячені Хотинській і Конотопській битвам.

«Розділена вона на три основні напрями: герої Козацької доби – гетьмани, полковники, отамани, серед яких є і наші земляки. Також є монети, присвячені Гетьманським столицям: Батурин, Глухів і Чигирин. І третій напрям – це відродження Української державності: ювілеї Української Незалежності, українського війська та інші», — Сергій Сергієв – науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Нумізматична експозиція працюватиме протягом двох місяців, відвідати її можуть усі зацікавлені – в робочі години заповідника «Чернігів стародавній» (Колегіум, на Валу).

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button