Суспільство (відео)

У Чернігові працює унікальний на теренах України інститут, що розробляє мікробні препарати (Відео)

Чернігів – батьківщина мікробних препаратів, якими користувалися, користуються та будуть користуватися в усьому світі. Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук – єдиний в Україні, що займається створенням інноваційних мікробних продуктів для агросфери.

«Наш інститут – це єдина в Україні установа, що проводить дослідження в галузі сільськогосподарської мікробіології. Дослідження за такими напрямами. Це ґрунтова мікробіологія, це біологічний захист рослин від збудників хвороб, це зоотехнічна мікробіологія», — Віра Горбань, вчений секретар Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

«Інститут наш унікальний. Установа створена 60 років тому. Саме цього року ми відзначали своєрідний ювілей. Унікальна наша установа тим, що саме в сільськогосподарських екосистемах ми досліджуємо їх мікробіологічний стан, створюємо мікробні препарати», — Віталій Волкогон, доктор с/г наук, професор, керівник відділу сільськогосподарської мікробіології Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівському центрі «Відродження» за 25 років допомогли 45 тисячам дітей

Продукти цього державного підприємства покращують живлення сільськогосподарських культур, сприяючи підвищенню їх врожайності та захисту від хвороб. Як і людина, рослини залежні від навколишніх мікроорганізмів.

«Як і у людини, є в середньому три кілограми мікроорганізмів… Це в шлунково-кишковому тракті, на поверхні тіла. І саме ці організми відповідальні за формування імунітету, за забезпечення певними фізіологічно активними речовинами, які людський організм не здатен синтезувати самостійно. І проводжу аналогію з рослинами. У рослин також еволюційно сформовано для кожного виду свій мікробний циноз», — Віталій Волкогон, доктор с/г наук, професор, керівник відділу сільськогосподарської мікробіології Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

Коли це мікробне оточення порушується з різних причин, наприклад, через використання агрохімікатів, добрив, то в рослин виникають свої порушення.

Загалом Інститут мікробіології веде активну співпрацю з аналогічними закладами світу.

«Із Францією ми проводили спільні дослідження на їх замовлення. З Австрією цього року ми проводили дослідження», — Віра Горбань, вчений секретар Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

Крім продуктів для рослин, в Інституті мікробіології займаються розробленням біопрепаратів для тварин і таких, що використовуються для заготівлі кормів у тваринництві.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button