Суспільство (відео)

Як не зламати свій електросамокат – лайфхаки від майстра з ремонту (Відео)

Із кожним роком в Україні електросамокати набувають дедалі більшої популярності. Це зумовлено не лише тим, що вони екологічні, але й тим, що дають можливість значно зменшити час, який потрібен, щоб дістатися з одного місця до іншого, що особливо важливо у великому місті. Очевидно, що електросамокатом можна проїхати всюди: і широкою велодоріжкою, і вузьким тротуаром, через парк. Утім, як і будь який транспорт, він потребує своєчасного технічного обслуговування та правильної експлуатації. Про всі нюанси ми поцікавилися в майстра з ремонту електросамокатів.

Отже, у вас з’явився самокат, що треба зробити насамперед?

«Перше, що треба зробити: це його обслужити, можна навіть самостійно. Купуємо силіконове мастило і змащуємо всі вузли тертя, де ви бачите різні втулочки, механізм складання. Тому що ці деталі з алюмінію, якщо їх не змастити, то вони потім випрацьовуються і з’являються люфти в самокатах. Це зрештою проявляється в різноманітному скрипі і потім ви їздите, як на скрипучому дивані, не думаю, що приємно таке», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

Другий крок – це підкачати шини та постійно стежити за тиском.

«Якщо ми будемо їздити на спущених шинах, це загрожує меншим пробігом і швидшим зносом самих шин», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

У результаті доведеться здійснити заміну повного комплекту. Дехто одразу хоче замінити шини на безкамерні, проте тут також є свої особливості.

«Є два види безкамерки – та, що лита.А є ще та, яка накачується. Тобто різниця – одна лита, а друга накачується, ця безкамерна теж пробивається, але це зробити складніше, тому що в неї всередині є спеціальна суспензія, схожа на молочко, яка в разі проколу одразу заповнює дірку – і колесо не спустить. Якщо ми кажемо про литі колеса, то можу сказати, що це на любителя. Для таких коліс потрібна ідеально дорога. Вони важчі, буде менший накат вашого самоката», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

На тематичних форумах часто користувачі радять змінити стандартну прошивку програмного забезпечення від виробника та поставити більш розширену версію, що знімає всі обмеження. Цей крок може додати суттєвих проблем власнику.

«Наприклад, візьмемо таку фірму, як Ninebot, це доволі популярний бренд. І люди, купивши самокат, який їде максимально 25 км, намагаються його прошити до 30 км. Це начебто просто зробити через Wi-Fi, майже кожен може зробити. Але якщо зробити одну помилку в процесі прошивки, то за наступного підключення самоката він оновиться і заблокується ваша функція навіть 25 км. Він стане автоматично 20 км. І щоб знову повернути до тієї версії, що й була, доведеться використовувати вже програматор. А деякі моделі Ninebot дуже погано прошиваються», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

Також пам’ятайте: коли ви збільшуєте потужність – збільшується і навантаження на електроніку. А вона може не мати ресурсу для збільшеного навантаження. Як результат, вона може вийти з ладу і її треба буде замінювати. До прикладу, більшу частину вартості самоката становить акумулятор, тому витрати будуть дуже значні. Інша велика проблема – це волога, тому майстер категорично не радить їздити на самокаті в дощ, бо більшість не має гарного вологозахисту.

«Це від пилу і невеличкої вологи. Але ж люди в нас і в дощ катаються, і по калюжах. Якщо виїхати після дощу і на швидкості залетіти в калюжу, вам у такому випадку в «деку» потрапить усе, що може потрапити. Достатньо міліметрової шпаринки, навіть якщо там є різні прокладки. Наб’ється волога, а якщо ще й у дощ їздити, то протікає вода по кабелях у «деку» і далі все окислюється, ржавіє», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

Якщо ваш самокат не оснащений амортизаторами, то майстер також радить не стрибати з бордюрів і не робити віражів. Бо в такому випадку доїхати до майстерні можна дуже швидко.

«Зламати кермову, пошкодити колеса, пошкодити двигун, бо його легко пошкодити, якщо одразу дати велике навантаження. І підшипники також ламаються. Багато може бути проблем», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

Влітку не слід залишати самокат під прямими сонячними променями, наприклад, на пляжі. Під ультрафіолетовим випромінюванням швидше руйнується гума та страждає електроніка, яка перегрівається.

«Може банально поплавитися екран. Може не поїхати, якщо постоїть так, тому що в акумуляторі є датчик, якщо він перегрівається, то електроніка це бачить, вона спрацьовує – і ви просто нікуди не поїдете», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

Після завершення сезону слід гарно почистити електросамокат і підібрати місце для зберігання взимку. Це має бути тепле та сухе приміщення.

«Якщо самокат стоїть, та ще й у волозі, то вона накопичується всередині самоката, на контактах все це осідає.

Тому що ви на ньому не їздите, бо якщо ви їздите, то мотор гріється і гріється електроніка, він сам себе підсушує. А от коли стоїть, це вже інша справа. Тому краще зберігайте в теплому та сухому приміщенні», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

При цьому акумулятор слід залишити наполовину зарядженим.

«Зберігається банка при 3,7 Вольт. Якщо короткочасно тиждень, то з нею нічого не станеться. А якщо місяці три, то може бути погано «хімії» всередині, бо це дуже специфічна штука. Їй потрібно віддавати і забирати. Тобто вона або заряджається, або розряджається, це нормальна робота акумулятора. А якщо він стоїть, то це дуже погано для нього», — електрик, волонтер Михайло Ворошило.

І в жодному разі не зберігайте свій електросамокат у мінусових температурах. Такі прості поради допоможуть уникнути найчастіших поломок і значно збільшити час експлуатації вашого електротранспорту.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button