Суспільство (відео)

Як війна в Ізраїлі може вплинути на Україну: думка військового історика (Відео)

Ранок 7 жовтня для жителів Ізраїлю був одним із найстрашніших за останні 50 років. Країна здригнулася від масованої ракетної та дронової атаки. На 50-річчя від початку Війни Судного дня між Ізраїлем з одного боку та Єгиптом і Сирією – з іншого бойовики сектора Гази завдали масованого удару по країні та вторглися на південь Ізраїлю. Станом на сьогодні Державна телерадіокомпанія Ізраїлю повідомляє, що поранено 2500 осіб, понад 700 осіб загинули. Серед вбитих і викрадених є громадяни США, Німеччини, Франції й України.

Ми поспілкувалися з військовим істориком Михайлом Жироховим, який розповів нам про події в Ізраїлі в історичному та сучасному контексті.

«Перший раунд для хамасів виявився дуже вдалим, якщо можна так сказати. Їм вдалося повністю зрушити систему оборони Ізраїлю на прикордонних територіях. Вдалося взяти під контроль кілька населених пунктів і міста, там і Сдерот, декілька кибуцій, які вони вже зараз не контролюють. І що дуже для Ізраїлю важко – це втрата людей, ізраїльського народу дуже і дуже мало, тому життя кожного єврея, кожного ізраїльтянина знаходиться на геть іншому рівні. І, наприклад, те, що ці арабські терористи палестинські вивозили не тільки полонених, але й трупи. Це такий собі привід для того, щоб потім починати обмін. І це «нормальна» практика, «нормальна» в лапках, звісно, для терористів на Близькому Сході останні 80-100 років», — Михайло Жирохов, військовий історик.

Наразі Ізраїлю вдалося повернути захоплені території, проте війна триває. 9 жовтня Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російське головне розвідувальне управління передало терористам ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС. Яким чином війна в Ізраїлі вплине на Україну, ми теж поцікавилися думкою експерта.

«Цю ситуацію навколо Ізраїлю зараз використовують росіянські ІПСО. Вони зараз розганяють велику кількість фейків, які мають походження саме з росії, і вони йдуть і на Заході, і в наших ЗМІ. Цей конфлікт матиме дуже великий вплив на подальший розвиток подій в Україні, я маю на увазі, що це можуть використати у своїй передвиборчій програмі різні кандидати Сполучених Штатів на пост президента. І зокрема в негативному плані, але все це наразі не становить такої загрози, що от завтра американці перестануть допомагати Україні або будуть там інші їхні дії, що будуть проти України. Такого наразі немає. Якщо конфлікт розшириться, якщо до нього втягнуться Іран, Сирія, тоді буде інша розмова. Але знову ж таки, американці про це говорять. Зараз підтягнули і авіаносці, підтягнули додаткові авіаційні сили. Я не вважаю, що вони дадуть розростися тому конфлікту до рівня Третьої світової війни», — Михайло Жирохов, військовий історик.

Українці як ніхто відчули, як жити під час війни, і знають, наскільки тяжко та болісно переживати втрати. Ми розпитали чернігівців, чи знають вони про ситуацію в Ізраїлі та яка їхня думка стосовно цих подій.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button