Суспільство (відео)

Смертельно небезпечні телефони: в Чернігові фахівці розповіли про мобільний хаос (Відео)

Мобільний зв’язок ниністав невід’ємною частиною життя кожного. Проте мало хто замислюється над шкодою, яку він заподіює оточуючим. Особлива небезпека криється в розмовах, що відбуваються далеко від вишок стільникового зв’язку, тобто в сільській місцевості.

«Мобільний телефон, якщо він знаходиться далеко від радіотехнічного об’єкта, то він дає негативний вплив. В першу чергу — на головний мозок. Це головні болі, запаморочення, навіть призводить до онкозахворювань», — Руслан Шеєн, завідувач лабораторії електромагнітних полів ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

«Коли телефон ловить зв’язок з абонентом, то до вуха його краще не притуляти, бо він негативно впливає на слуховий апарат», — Руслан Шеєн, завідувач лабораторії електромагнітних полів ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Фахівці радять не тримати слухавку біля голови під час виклику, а притуляти її до вуха лише в процесі розмови. Натомість для дітей мобільні телефони взагалі мають бути під забороною.

«Дітям краще мобільні телефони в ранньому віці не використовувати», — Руслан Шеєн, завідувач лабораторії електромагнітних полів ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Думки чернігівців щодо шкоди мобільного зв’язку різняться. Проте всі одностайні в потребі його використовувати.

— На все впливає. І на мозок. На все.

— Це не впливає ніяк на мене. Я на це не звертаю уваги просто.

— Вже скільки років люди користуються і не доведено, що хтось хворів через те, що є мобільні телефони в кожного.

— Ніхто про це не думає, що це шкодить. Тому насправді користуюсь також. А що робити? Тому що мобільний зв’язок потрібен також зараз.

На сьогодні суспільство програло ще одну маленьку війну мобільним операторам. Збільшено допустимі норми випромінювання.

«Раніше — 25 мкВ на см2. Зараз із 2018 року збільшили до десяти — у чотири рази», — Руслан Шеєн, завідувач лабораторії електромагнітних полів ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Протеконтролювати випромінювання від вишок стільникового зв’язку заборонено — лише моніторинг.

«Це саме глобальне питання, яке є в моїй лабораторії. Нам це заборонили. Цим питанням ніхто зараз не займається. Радіотехнічні об’єкти пущено на самоплив», — Руслан Шеєн, завідувач лабораторії електромагнітних полів ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Тому захист від радіохвиль — це вже справа індивідуальна. Але експерти радять:перед сном не потрібно класти телефоннийапарат поряд, особливо біля голови. З-поміж іншого мобільна слухавка слугує ще йджерелом підвищеного скупчення мікроорганізмів, тому її варто частіше протирати.

Журналіст Олег Дешура

ОператорДмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button