Суспільство (відео)

Яким буде цьогорічний НМТ: особливості проведення та нововведення (Відео)

Вже з 14 березня в Україні стартує реєстрація на мультипредметний тест для майбутніх абітурієнтів. Триватиме вона до 11 квітня включно.

«Як і торік, ми вже маємо реєстрацію не паперову, а електронну. Документи до нас надходять в електронному вигляді.

На 2024 рік ми плануємо, за нашими попередніми підрахунками, на сім із половиною тисяч більше, ніж було минулого року. Плануємо створити пункти в 11 населених пунктах», — директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Цього року мультипредметний тест зазнає деяких змін. Зокрема, збільшиться час проведення іспиту – до 240 хвилин.

«Ми змінили кількість предметів і, безумовно, змінилася і тривалість самого тестування. Вже є три обов’язкові предмети: українська мова, бачите, без літератури, є математика основним предметом й історія України. Ці предмети не вибирають, вони вже автоматично забиті в програму. І є четвертий предмет на вибір», — директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Предметами на вибір є іноземна мова, українська література, біологія, фізика, географія, хімія.

«Буде сама структура такою, до першого блоку входитимуть два предмети – українська мова і математика. Другий блок після перерви: історія України та ще один предмет за вибором. І 20 хвилин перерва, учасники перебуватимуть у пунктах тестування, для цього облаштують спеціальне місце», — директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Ще одне нововведення стосується безпеки учасників НМТ.

«Під час минулорічних основних тестувань, що були проведені на Чернігівщині, оголошували 55 тривог, які тривали майже 62 години», — директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

«Ми намагаємося цього року організувати проведення НМТ саме в укриттях. Безпека дітей – на першому місці, на другому – непереривність процесу та збільшення ймовірності, що діти не братимуть участі в інших додаткових сесіях», — начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

Ще одним нововведенням є те, що цьогорічний мультипредметний тест не впливає на державну атестацію, тому його не треба складати тим, хто не планує вступати до вишу. Основна сесія вступних іспитів до закладів вищої освіти у форматі НМТ розпочнеться 14 травня і триватиме по 25 червня. Додаткова – з 11 по 19 липня. Складати НМТ можуть і учасники за кордоном.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button