Суспільство (відео)

«Янголи свободи» ремонтують школи Чернігова (Відео)

Під час активної фази бойових дій на Чернігівщині було пошкоджено або знищено 27 із 34 шкіл. Деякі навчальні заклади відновити неможливо. Проте є ті, для яких достатньо незначних ремонтних робіт. Із цією метою було створено проєкт «Янголи свободи».

«Ми побачили інтерв’ю начальника управління освіти міського про те, що з 34 шкіл Чернігова 27 шкіл постраждали під час бойових дій тим чи іншим чином. Звісно, ця інформація нас дуже вразила і ми, як кожен українець, дуже хотіли допомогти. Ми вигадали проєкт, він не просто про збір коштів, не просто про відбудову і реконструкцію шкіл, він для нас – про об’єднання. Про ті самі 10 гривень, які закривають будь-який збір. Ідея проєкту в тому, що є отакі дуже прості ляльки-мотанки, їх робили діти, які виїхали в безпечні міста. Потім їх виставляли за донати на шкільні ярмарки, на міські ярмарки і всі зібрані кошти перераховували на рахунок організації», — Ольга Чижова – комунікаційний директор ради зовнішньої політики ГО «Українська призма».

Першою в проєкті була 35-та школа. Вона є однією з найбільших у місті. Ця школа отримала значні пошкодження вікон.

«Під час бойових дій у нас була ушкоджена 1/3 частина вікон, це площа орієнтовно 300 квадратних метрів. На щастя, люди не постраждали, але є руйнація майна», — Іваницька Наталія – директор школи №35.

Утім, ця школа не єдина, яка отримає такий потрібний ремонт.

«Разом з управлінням освіти ми підписали меморандум про співпрацю. Разом із управлінням освіти ми обрали п’ять шкіл, що не потребують величезних капіталовкладень, аби ми змогли допомогти й ці школи відновили роботу вже з 1 вересня», — Ольга Чижова – комунікаційний директор ради зовнішньої політики ГО «Українська призма».

У кожному проєкті головне – люди. Чи змогли б організатори зібрати потрібні кошти, якби українські дітлахи забули про рідне місто і не відгукнулися б на прохання про допомогу? Одним із тих, хто не забув про рідну школу і допоміг чималою сумою, став учень цієї школи – Єгор. За мирного часу хлопець був хуліганом і мав чимало неприємних зустрічей із директором у її кабінеті.

«У нас із Єгором була одна така неприємна ситуація, про яку я не хотіла б згадувати, але іноді в думках я до цієї ситуації повертаюся та згадую свої емоції, які мене тоді переповнювали. І мені хотілося щось йому неприємне сказати, висловитись на його адресу не так, як він того хотів би», — Іваницька Наталія – директор школи №35.

Та коли 35-та школа потребувала фінансової допомоги, колишній шибеник Єгор здивував усіх.

«Коли він написав мені в групу у вайбері «Чим я можу Вам допомогти?», я була здивована. Я не очікувала, що він може насправді допомогти, тим більше, він ще тільки учень, він не працює. Він розповів мені, що створив із допомогою батьків благодійний фонд, який на основі донатів. Він може переказати кошти і нашій школі», — Іваницька Наталія – директор школи №35.

Зараз у цій школі триває активна фаза ремонтних робіт, які планують завершити в найкоротші терміни.

«У 35-й школі активна фаза роботи почалася 11 числа. Працювати над кошторисом ми почали раніше. За 30 робочих днів плануємо завершити роботи: замінити зруйновані склопакети, відрегулювати стулки вікон і відновити відкоси, вибиті вибуховою хвилею», — Сергій Дікалов – учасник громадської організації «Українська призма».

Зовсім скоро ця школа буде готова до початку нового навчального року. Попереду ще багато роботи в різних закладах міста, та поки українці пам’ятають про боротьбу своєї країни і допомагають, нам обов’язково вдасться все відремонтувати та відбудувати.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button