Суспільство (відео)

З госпітальними округами, але без районних лікарень: Чернігівщина вже визначилася (Відео)

Уже за кілька років на Чернігівщині не буде районних лікарень, як таких.

По медичну допомогу пацієнти звертатимуться або до сімейних лікарів, або, якщо матимуть серйозні болячки, до регіональних лікарень інтенсивного лікування другого рівня чи вже до обласних лікувально-діагностичних центрів третього рівня.

Медична реформа, що триває в Україні, намагається правильно і прозоро провести оптимізацію в галузі.

— Коли ми говоримо про якісне медичне обслуговування, ми його не міряємо кількістю площ чи квадратних метрів, кількістю ліжок чи лікарів, а коли ми говоримо про якісну медичну допомогу, це та, яка приходить своєчасно, відповідає усім протоколам і люди отримують лікування, яке повинні отримувати, — Ігор Шкробанець, представник Національної академії медичних наук України.

Головний акцент під час реформи ставлять на сімейну медицину або на первинну ланку надання медичної допомоги. Ігор Шкробанець вважає це міцним фундаментом подальшого успішного реформування вторинної і третинної ланок. Мало не найболючіше питання реформи – створення госпітальних округів. За перспективним планом на Чернігівщині їх буде приблизно п’ять – кілька в Чернігові, також у Прилуках, Ніжині та Мені.

— Грубо кажучи, якщо в нас мільйон населення, то буде 5 округів. Можливо, їх буде шість, але вони будуть меншої потужності, та це не означає, що вони не змінять у майбутньому.. і від населення, яке вони обслуговуватимуть, — Петро Гармаш, начальник обласного управління охорони здоров’я.

Бути головною лікарнею в одному з п’яти госпітальних округів прагне менська центральна районна лікарня. Зі своїми пацієнтами до неї мають приєднатися Коропський і Сосницький райони. Головний лікар закладу запевняє, що менська лікарня нині має усі можливості – тут працюють 9 стаціонарних відділень, до речі, пологове – одне з найкращих в області, медичну допомогу надають лікарі 21 спеціальності.

— В стаціонарі виконуються оперативні втручання на всіх органах і системах, починаючи від банальних гриж і закінчуючи ушиванням серця при травмах можемо надавати медичну допомогу не лише менянам, яких 39 тисяч, а й жителів найближчих районів, — Петро Хомрач, головний лікар Менської ЦРЛ.

І головним козирем Петро Хомрач вважає те, що в останні роки менська лікарня неофіційно вважається міжрайонною.

— Наприклад, за минулий рік ми прооперували близько 400 жителів інших районів, ми прийняли більше 70 пологів у вагітних із навколишніх районів, — Петро Хомрач, головний лікар Менської ЦРЛ.

Нині по всіх районах області стартували дискусії фахівців галузі. Медики та представники влади говорять про найближчі перспективи української медицини. Заразом вони формують спільне бачення реформи і модель госпітальних округів.

Часу мало: за місяць свої пропозиції відправлять до Мінохорони здоров’я. У Мені у фаховій дискусії взяв участь народний депутат України Валерій Давиденко, який переймається медичними проблемами свого округу.

— Ми не робимо реформу, щоб знищити медицину, ми повинні зробити реформу таким чином, щоб вона стала більш доступною, і вона буде відповідати усім сучасним вимогам, тобто ми говоримо про якісну медицину, — Валерій Давиденко, народний депутат України.

І вже з 2018 року на Чернігівщині мають остаточно запрацювати госпітальні округи. Ліжкомісця таки скоротять. Їх залишать у розрахунку 60 ліжок на 10 тисяч населення. Цей процес не має непокоїти пацієнтів, кажуть учасники дискусії у Мені, адже медичну допомогу надає не ліжко, а лікар. Округи ж матимуть збалансовану кількість ліжок різного профілю.

Ще статті по темі

Back to top button