Суспільство (відео)

Забезпеченість киснем, кредит онкоцентру та закриття санаторію «Пролісок»: обласна рада зібралась на сесію в повному складі (Відео)

Усі фракції на місці. Після довгої перерви на чергову сесію Чернігівської обласної ради восьмого скликання прийшли представники всіх політичних сил. Спершу обговорили ситуацію з російськими військами на кордоні.

«На кордоні країна-агресор збирає військові сили, характер переміщення та забезпечення яких не залишає сумнівів у реальних намірах. Для Чернігівщини, як для однієї з прикордонних областей, це серйозний виклик. Влада області, влада районів і територіальних громад має працювати як одна команда», — Анна Коваленко, голова Чернігівської ОДА.

Ще одним важливим питанням сесії стало забезпечення киснем лікарень, які приймають хворих на коронавірус. Таких в області 21. Киснем забезпечено 1872 ліжка. Начальник управління охорони здоров’я області розповів, що наразі майже 69 мільйонів гривень витратили на придбання 15 кисневих станцій для лікувальних установ. Наразі є три постачальники кисню до лікарень Чернігівщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний лікар області розповів про ситуацію з киснем на Чернігівщині

«У чому виникає в нас проблематика? При збільшенні пацієнтів, які перебувають на постійній кисневій підтримці, постачальники не збільшують ліміт кисню і пояснюють це тим, що у них не вистачає промислових потужностей цього кисню. Зараз уже є постанова Кабінету Міністрів №337 щодо розширення кисневого забезпечення. Ми чекаємо специфікації цього кисню та відпуску цими постачальниками», — Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Говорили і про доплати медикам у розмірі до 300%. Минулого року ця сума становила 113 з половиною мільйонів гривень. Цього року – майже 91 мільйон. Не оминули увагою й вакцинацію. Так, в області вже щеплено більше як вісім із половиною тисяч мешканців.

«Зараз затверджено перспективний план вакцинації до кінця 2021 року дорослого населення області до 70%», — Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Жваві обговорення спричинило питання про придбання лінійного прискорювача в Чернігівський онкоцентр. Для цього медзаклад планує укласти договір фінансового лізингу під 12,5% річних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський онкоцентр візьме кредит на купівлю лінійного прискорювача

«У нас 12 договорів із НСЗУ. Згідно з фінпланом, там передбачені виплати… Відповідно, сума погашення кредиту. Придбання додаткового обладнання підвищить рівень надання медичних послуг. По-друге, дасть можливість більше отримувати фінансування, згідно з тарифами НСЗУ. І збільшить коефіцієнт на отримання цих послуг», — Юрій Шень, в.о. генерального директора КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології» Чернігівської обласної ради.

«Я думаю, що тут усі депутати мають обєднатися і підтримати цей проєкт рішення. Підтримати бажання закладу, а головне – жителів нашої області», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш край»).

У результаті питання підтримали 47 депутатів.

Вкотре порушили питання про закриття санаторію «Пролісок», що біля Ніжина.

«Дах протікає, меблі всі поросли мохом, у приміщеннях усе покрито грибком».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтермінований вердикт: Сновська школа-інтернат продовжує боротьбу за існування (Відео)

«Ці фотографії не зовсім відповідають дійсності. Можливо, є такі, але є й приміщення з новими меблями, я особисто був там не один раз. Якщо протікає в будинку дах, то що, закривати будинок? Давайте шукати можливості, як його відремонтувати», — Сергій Пащенко, депутат Чернігівської обласної ради (ВО «Батьківщина»).

«Давайте шукати шляхи з приводу робочих місць. Давайте залучати менеджера та напрацьовувати механізм вирішення цієї проблеми. Найпростіше – це взяти і закрити. А ми збудуємо його потім? Ні. – Що не збудуємо, то це точно», — Андрій Віротченко, депутат Чернігівської обласної ради («За майбутнє»).

Проти закриття і колектив закладу.

«Фотографії цих приміщень зроблені вибірково та цілеспрямовано. Наші діти відпочивають у нормальних умовах».

Однак долю «Проліска» так і не вирішили через несправність системи голосування. Тому в роботі сесії оголосили перерву до 23 квітня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button