Суспільство (відео)

Загадкова хвороба Х: чи варто панікувати чернігівцям (Відео)

Останнім часом у суспільстві поширюються розмови про нову загадкову пандемію – хворобу Х. Люди почали шукати в Мережі, що це за хвороба і як від неї убезпечитися. Паніка серед населення почалося після анонсу на сайті Світового економічного форуму. У ньому йшлося про те, що на цьогорічному форумі у швейцарському Давосі експерти планують обговорити виклики, пов’язані з можливою пандемією через «хворобу Х».  Що це за хвороба та чи загрожує вона зараз українцям, розповів головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

Захворювання Х, яке зараз обговорювали в Даосі, це не конкретне захворювання, це більше про готовність системи, а не про ризики, які є на сьогодні. Останнім захворюванням Х є захворювання, яке в нас було – це захворювання Covid-19.

«Це питання більше про те, наскільки глобально наша система реагування готова сьогодні дати відповідь на можливі, потенційні ризики, що можуть виникнути в сфері, і саме для цього потрібна консолідація. Це більше питання щодо налаштування загальносвітової системи готовності, а не реальної небезпеки на цей момент», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Тобто пандемія Х – не якийсь загадковий вірус, а загальне позначення хвороб, які ще не досліджені або ж які виникли вперше та проти яких не існує достатньо контрзаходів.

«Ми відпрацьовуємо систему, як нам вчасно перш за все отримувати інформаційну базу, щоб вчасно вживати певних управлінських дій реагування у сфері громадського здоров’я. У нас є спеціально обладнані лабораторні підрозділи, які ми постійно підсилюємо, розширюємо діапазон досліджень, ми робимо все, щоб ці дослідження були більш якісні. Загалом на сьогодні наші сили та засоби готові на певний період реагувати на такі ситуації, що були пов’язані з Covid-19 і, можна сказати, захворюванням Х, ми постійно проводимо в цьому напрямі роботу, щоб адекватно відреагувати на виникнення якоїсь незвичайної події», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button