Суспільство (відео)

Загальнонаціональна хвилина мовчання: чернігівці вшанували пам’ять жертв голодоморів (Відео)

Сьогодні вся Україна вшановує пам’ять жертв Голодоморів. До загальнонаціональної хвилини мовчання доєдналися і чернігівці. Рівно о 16:00 біля Катерининської церкви люди запалили свічки і вшанували померлих від геноциду хвилиною мовчання. Серед присутніх і пані Ніна,колись  її родина теж понесла втрати від голоду.

— Моєї мами брат рідний помер. Мама розповідала, що  люди йшли, одразу падали, помирали і брат з голоду помер, — розповідає жителька Чернігова Ніна Буцко.

Комуністичний тоталітарний режим знищив майже 4 мільйони людей по всій країні. Найбільше померлих від голоду – у  Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Одеській  та Вінницькій областях. Чернігівщина понесла менші втрати, утім нас теж не оминула ця трагедія. За неофіційними даними, на Чернігівщині у пекельних голодних муках померло понад  360 тисяч людей, найбільш постраждалі Прилуцький та Ніжинський райони.

— У Чернігівській області 360 тисяч – це не повна цифра померлих. Зараз історики з’ясували, що перепис 1939 року був сфальсифікований. Виявляється, що людей більше загинуло, померло і ми про це не знаємо, — представник Українського Інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

Як стверджують науковці, голодомор 1932 –33 років був  заздалегідь  ретельно спланованою політикою Кремля. Вій дійсно був штучним і сьогодні  30 країн світу теж визнали цю трагедію геноцидом українського народу, а у Вашингтоні у знак солідарності  торік встановили меморіал жертвам українського голодомору-геноциду. І лише сусідня Росія не визнає своєї провини і до сьогодні.

— Те, що Російська Федерація намагається це заблокувати, вони просто не хочуть визнавати , що вони є «спадкоємцями» злочинного режиму, вони і досі використовують голод,як зброю  —  у 2014 році на території Донецької і Луганської областей від голоду загинула велика кількість пенсіонерів  і ми не знаємо їх кількість, — представник Українського Інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

 Хвилиною мовчання чернігівці пом’янули усіх, чиє життя трагічно обірвалося у  страшні роки голодоморів. До пам’ятного знаку Борцям за волю люди поставили лампадки, а священики Катерининської церкви відправили заупокійну літію.

Ще статті по темі

Back to top button