Суспільство (відео)

«Загублена» відзнака «міста-героя» та провалене голосування: позачергове засідання сесії ЧМР (Відео)

Із нагородження військових, які захищали Чернігів в умовах активних бойових дій на території області, розпочалася позачергова сесія Чернігівської міської ради – медалями «За оборону Чернігова» відзначено вісьмох військовослужбовців, відзнакою «Почесний громадянин Чернігова» нагороджено старшого сержанта Сергія Приходька.

Одразу після урочистої частини перейшли до питань «побутових». Так, до прикладу, вже традиційно почалася сесія з нарікань декого з депутатів, мовляв, часу на підготовку до засідання та вивчення всіх питань порядку денного катастрофічно мало.

«Ви порушуючи закон України про місцеве самоврядування України, а також наш регламент, постійно оголошуєте вже більше як рік позачергові сесії, внаслідок чого ні депутати, ні управлінці міської ради не можуть якісно підготуватися до проведення сесії», — Віталій Голець – депутат ЧМР.

Та попри бідкання депутатів, сесія Чернігівської міської ради вже вкотре відбувається позачергово.

«У вівторок ми підписали договір, у середу я підписав розпорядження про скликання сесії. У вас було, по суті, середа, четвер, п’ятниця ще й вихідні. Всі комісії відбулися, якихось напружених питань, які потрібно опрацьовувати, у порядку денному нема», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови

Отже, серед питань порядку денного: програми підтримки військових частин, проєкти рішень, пов’язані з розвитком культурного життя міста, блок земельних питань, депутатські запити. Одним із перших розглядають проєкт рішення «Про затвердження Програми забезпечення громадської безпеки та правопорядку на території м. Чернігова на 2024 — 2025 роки». Простіше кажучи, йдеться про фінансування діяльності поліції в Чернігові.

«Закінчити врешті-решт адміністративну будівлю по вулиці Мазепи, 13, аби ми могли перемістити особовий склад і щоб він у нас розташовувався в одному приміщенні. Минулого тижня була комісія, підраховували – потрібно 20 мільйонів гривень. Три мільйони гривень дають нам із державного бюджету», — Вадим Парфентьєв – в. о. керівника Чернігівського районного управління поліції.

За словами тимчасового виконувача обов’язків чернігівського міського голови Олександра Ломако, фінансування цієї програми залежатиме від можливостей бюджету міста. Простіше кажучи, будуть «зайві» кошти, буде й фінансування.

Водночас користуючись нагодою, якщо конкретніше – присутністю на засіданні сесії керівника Чернігівського районного управління поліції, один із депутатів звернувся з депутатським запитом стосовно того, аби працівники поліції розшукали почесну відзнаку «Місто-герой України Чернігів», яку міські керманичі, схоже, «загубили» через свої постійні чвари в кулуарах.

«Перше: де знаходиться зараз надана президентом України почесна відзнака «Місто-герой України Чернігів». Друге: чому відзнака не займає свого законного місця на прапорі міста Чернігів у сесійній залі», — Роман Рєзнік – депутат ЧМР

«Ваше звернення прийнято, але дійсно потрібно провести відповідні… процеси… і вам буде особисто від мене надана відповідь», — Вадим Парфентьєв – в. о. керівника Чернігівського районного управління поліції.

І якщо до цього моменту сесія відбувалася доволі спокійно, то розгляд наступного питання порядку денного «розбурхав» депутатів і став приводом до палких дискусій. Отже, йдеться про проєкт рішення впровадження в Чернігові «земельних аукціонів», голосування за це питання порядку денного депутати провалюють, адже представники партії «Слуга народу» витягують картки з системи, таким чином фактично не голосуючи ні «за», ні «проти».

«Доволі сумнівне рішення, тому потрібно його все ж таки пропрацювати, а не з голосу вносити на позачерговій сесії. Попередньо ці питання потрібно все ж таки обговорювати», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

«Коли хтось говорить, що фракція «за» земельні аукціони, а потім іде «але», то все, що було сказано до «але», немає значення. Ви своїм голосуванням показали, що проти земельних аукціонів, і я просив би засоби масової інформації зафіксувати, що «Слуга народу» «проти» земельних аукціонів», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Тож так і не знайшовши вирішення проблеми, тимчасовий виконувач обов’язків міського голови завершує засідання сесії, так і не розглянувши всіх питань порядку денного і не заслухавши депутатських запитів, що зазвичай ідуть після блоку земельних питань.

«Зважаючи на те, що зараз у залі зареєстровано 22 депутати, сесія міськради оголошується закритою. Дякую всім за увагу. «Слуги народу» заблокували питання земельних аукціонів», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Як бачимо, політичні баталії в Чернігові тривають, кожен намагається лобіювати власні інтереси та задовольняти свої політичні амбіції, допоки місто потребує злагоджених дій задля розвитку.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button