Суспільство (відео)

Захист прав малечі: як працюватимуть служби у справах дітей у громадах (Відео)

Сьогодні на Чернігівщині утворено 57 територіальних громад. У 41 з них уже є служби у справах дітей. Такі повинні з´явитися і в інших громадах. Це має забезпечити соціальний захист найменших їх жителів.

«Будуть укрупнені райони, їх буде тільки 5. А на сьогодні вже утворена Соціальна сервісна служба на державному рівні і Служба у справах дітей обласного та районного рівня. Вони будуть територіальними органами. Тому всі повноваження щодо дітей передаються в територіальні громади», — Людмила Зеленько, начальник служби у справах дітей Чернігівської ОДА.

Аби налагодити роботу щодо соціального забезпечення дітей, в облдержадміністрації провели одноденне навчання для представників громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громади перестануть бути «об´єднаними»: як тепер називатимуть ОТГ

«Щоб можна було передати справи, навчити людей працювати там, де сьогодні є новостворені служби. Наше головне завдання – дати їм розуміння того, що треба зробити, щоб діти були захищені», — Людмила Зеленько, начальник служби у справах дітей Чернігівської ОДА.

Громади отримали інформацію про те, як організувати надання соціальних послуг на місцях.

«Центри соціальних служб працюють з сімями, які опинились у складних життєвих обставинах, супроводжують будинки сімейного типу, опікунські родини, займаються розвитком такої послуги, як патронатні сімї. Це надання допомоги всім уразливим верствам населення. Усі вони потребують допомоги центрів соціальних служб», — Алла Кот, директор Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінанси ОТГ: що отримають громади разом із децентралізаційною свободою

«В нас новостворена громада. На обліку є 14 діток, що позбавлені батьківського піклування, і службу треба створювати. Поки що бюджет сільської ради не сформований, але потрібно вводити посаду, щоб людина займалась у цьому напрямі», — Володимир Шелупець, голова Киселівської територіальної громади.

Говорили і про організацію інклюзивної освіти. За словами фахівців, будь-які навчальні заклади мають бути доступними для таких дітей з особливими потребами. До них батьки можуть звертатися з заявами, висновками інклюзивно-ресурсного центру та іншими документами. Усі освітні установи зобов´язані приймати таку малечу. Зокрема торік у школах області функціонували 404 інклюзивні класи, зараз їх 538.

«Далі вся повністю організація інклюзивного навчання належить до посадових обовязків директора, команди психолого-педагогічного супроводу. Зокрема архітектурна доступність, підвіз, кадрове забезпечення, робота команди супроводу тощо», — Наталія Кравченко, завідувач ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ЧОІППО імені К.Д. Ушинського.

Організатори навчання розповіли, що це заняття вже друге. Подібні заходи планують проводити і надалі, щоб у них могли взяти участь представники всіх територіальних громад.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button