Суспільство (відео)

Субсидійні поблажки: селяни та тримачі депозитів отримали нові можливості для «знижки» на комуналку (Відео)

Перед черговим опалювальним сезоном маємо нові обмеження для тих, хто може отримати субсидію. Спершу рамки звузили, тепер пропонують деякі послаблення. Зокрема, субсидію перерахують автоматично всім, окрім певних категорій осіб. А саме:

«Це ті особи, які отримували монетизовану безготівкову субсидію. Наступна категорія – це особи, які отримували житлову субсидію за фактичним місцем проживання. Хто входить до цієї категорії – це внутрішньо переміщені особи. По-друге, це особи, які є орендарями житла та яким субсидія призначалась на орендоване житло. Третя категорія – це особи, які проживають у будинках, не зданих в експлуатацію», — Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Ще одна група – це ті, хто отримував за рішенням комісій. Решті з 1 липня субсидія повинна перерахуватися автоматично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про житлові субсидії та пільги для населення Чернігівщини

Не буде комунальних знижок, як і раніше, заробітчанам, власникам житла великої площі, власникам одного авто, що не старше ніж п’ять років, або двох – не старше 15-ти. А також тим, хто здійснив дороговартісні покупки. Ще для власників двох або більше житлових приміщень, зареєстрованих на одного з членів домогосподарства. Проте тут маємо деякі «знижки» від Кабміну.

«Наявність частки житла не впливає на право користування житловою субсидією. Тобто це не рахується як друге житлове приміщення. Також не впливає наявність житла, яке зареєстроване в сільській місцевості, бо всі знають, що це житло, яке використовується як дачні приміщення», — Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Далі зробили покращення щодо неможливості втратити субсидії через депозит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці масово втрачатимуть субсидії: запрацювали нові правила призначення (Відео)

«На сьогодні цей критерій збільшено до 100 тисяч. Тобто наявність депозиту в одного з членів домогосподарства сумою менше ніж 100 тисяч гривень дає право звертатися по житлову субсидію», — Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Також у Департаменті радять достовірно вказувати всі можливі причини втрати субсидії, адже якщо вони виявляться згодом, гроші доведеться повертати.

«Це в подальшому позбавить відповідні домогосподарства конфліктних ситуацій і потреби повертати нараховані кошти житлової субсидії», — Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Загалом роздрукувати заяву та декларацію для подачі можна з сайтів міністерства чи управлінь соціального захисту. Якщо є електронний цифровий підпис, можна, відповідно, подати заяву в електронному вигляді.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button