Суспільство (відео)

«Занепад Щорса»: на Чернігівщині зволікання влади знищує дитячий санаторій (Відео)

Не так давно потужний дитячий санаторій імені Щорса під Сосницею сьогодні перебуває в стані агонії та невизначеності. Дітей до приміщень установи не приймають. Заклад от уже приблизно десять років «перенаправляють» від однієї державної установи до іншої.

«Дуже, дуже багато нервів на це пішло, багато роботи. Тому дуже гірко дивитись як це все руйнується, все занепадає і з кожним днем дедалі гірше, гірше і гірше. І з кожним днем ми постійно втрачаємо»,- Геннадій Смаглюк, заступник голови Сосницької районної ради.

А от до Сосницької громади, яка могла б ним опікуватися, заклад ніяк не прийде. Спершу була «Укрпрофоздоровниця», далі – Фонд Державного майна, зараз – Чернігівська обласна адміністрація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кошти на «Пролісок» знайдено

«Щиро кажучи, процедури треба змінювати. Змінювати строки виконання цих процедур. Це все просто затягується в якісь нездорові строки. Майно, яке є тут, псується, знищується, розкрадається. Ну, якщо далі так буде, то тут не буде що забирати. Все це майно – його просто не буде»,- Андрій Портний, Сосницький селищний голова.

Державне підприємство наразі перебуває в критичному стані.

«Продаємо ковдри, обладнання медичне, стільці, столи, ложки, миски»,- Володимир Ткаченко, директор санаторію ім. Щорса.

Працюють у санаторії всього чотири особи – директор, бухгалтер, охоронець і завскладу. Всі тривалий час не отримують заробітної плати.

«Ситуація плачевна. Ми з квітня не отримуємо заробітної плати»,- Володимир Ткаченко, директор санаторію ім. Щорса.

У зв’язку з такою ситуацією охороняти старі занедбані будівлі взагалі не буде кому. І рештки острівця посткомунізму розтягнуть місцеві жителі.

«Охорона тут знімається. Працівники звільняються. Де-факто спостерігати за цим всім буде нікому, тому прошу, зверніть увагу на наше прохання»,- Геннадій Смаглюк, заступник голови Сосницької районної ради.

Зараз щодо санаторію імені Щорса громада має унікальну можливість продовження його профільної діяльності – оздоровлення та виховання дітей. Уже п’ять років на частині території закладу діє табір «Сіверська Січ», але через немісцеву підпорядкованість санаторію розгорнути більш масштабну діяльність вони не можуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Ніжинщині можуть закрити санаторій: депутати облради виступають проти знищення «Проліска» (Відео)

«Ми займаємося національно-патріотичним вихованням дітей та молоді. Ми провели за ці п’ять років, що тут працюємо, купу заходів. Це і табори, і різні інші заходи. Перш за все за ці роки ми отримали досвід, що батькам підходить усе, крім умов. Якщо це все перейде в громаду – ми матимемо змогу робити ремонти, поліпшувати умови. Навіть будувати нову інфраструктуру»,- Євген Приходько, керівник ГО «Сіверська Січ».

Керівництво місцевої районної ради вкотре звертається до уряду, народних депутатів, керівництва обласної державної адміністрації з проханням допомогти в питанні переходу санаторію у власність Сосницької громади.

За словами Геннадія Смаглюка, зволікання з передачею як руйнує державну власність, так і перекреслює нові можливості для розвитку Сосницької громади. Тому на Сосниччині покладають надії на розсудливість уряду та господарський державницький підхід у вирішенні цього питання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button