Суспільство (відео)

Заощадливим бути невигідно: держава не мотивує людей економити на субсидіях (Відео)

У серпні цього року уряд ухвалив постанову, якою визначено порядок нарахунку та повернення до бюджету грошових коштів, зекономлених громадянами України на субсидіях. Таким чином, держава ніяк не заохочує людей до економії, адже особистого зиску заощадливі господарі від власної економії не отримають.

Куди йдуть гроші, зекономлені на субсидіях, як правильно заохочувати людей до економії та як у європі спонукають громадян до економії. Про це розповість правозахисник Микола Торбєєв.

КУДИ ЙДУТЬ ГРОШІ, ЗЕКОНОМЛЕНІ НА СУБСИДІЯХ

  • Вони втрачають своє цільове походження як зекономлені кошти і зливаються з іншими коштами, що повертаються до бюджету, який формується на наступний рік. Один господар економить, можливо, в інтересах національної ідеї, а інший цього не робить, а все тому, що не вбачає сенсу.

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗАОХОЧУВАТИ ЛЮДЕЙ ДО ЕКОНОМІЇ

  • Уряду необхідно виховувати рису заощадливості в українців, бо в майбутньому українці не розумітимуть, навіщо взагалі заощаджувати. Таку ситуацію можна змінити таким чином: уряд може розробити цільову програму щодо енергоефективності та енергозбереження і – за рахунок заощаджених коштів – повертати їх господарям за цільовою програмою енергозбереження, або ж частину компенсації за утеплення будинків.

ЯК У ЄВРОПІ СПОНУКАЮТЬ ГРОМАДЯН ДО ЕКОНОМІЇ

  • В Європі є урядові програми, що допомагають заощаджувати громадянам, є різні механізми, якщо це не цільова програма з енергозбереження, то це може бути монетизування, тобто зекономлені кошти передають безпосередньо громадянину.

Ще статті по темі

Back to top button