Суспільство (відео)

Засекречена історія: очевидці розповіли про авіатрощу під Черніговом (Відео)

44 роки тому неподалік впав пасажирський літак. На місці авіакатастрофи місцеві жителі висадили плакучі верби в пам’ять про загиблих.

Трагедія сталася поблизу села Вікторівка Чернігівського району 16 травня 1976 року. Євдокія Шелупець бачила авіатрощу на власні очі.

«Завжди об 11-й годині ми знаємо, що летить літак Москва – Вінниця. І рейс його був над нашою хатою. Я саме вийшла, а він летів, тільки шум був як від вітру. Я кажу: «Зараз буде сідати літак». А мені відповідають: «Ні, це він падає.» Він перелетів через село, долетів до лісу, розвернувся та впав»,- Євдокія Шелупець, очевидиця подій, мешканка с. Вікторівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літаки на Красній площі (Фотофакт)

Євдокія Борисівна та всі, хто спостерігав авіакатастрофу, одразу побігли до місця падіння літака. Вона розповідає, що хвіст літака лежав за 10 метрів від нього. Жертв жінка побачила першою.

«Отак у кабіну, а там у льотчика голови не було, а голова так висіла і була 11-та година, червоний циферблат. Літак не горів сам. А там дітки, на них обгорілі кусочки. Ми виносили до скирти, голосили…»,- Євдокія Шелупець, очевидиця подій, мешканка с. Вікторівка.

Жінка розповіла, що на місце події миттєво приїхала «швидка». Але в літаку всі були вже мертві. За словами Євдокії Борисівни, загинули 56 людей, четверо з них – діти. За офіційними даними — жертв 52. Вона згадує, як разом з односельцями виносила трупи.

«Там картоплю садили, то поприїжджали. Голова колгоспу машиною розтягував. Витягли жінку, а в неї маленьке дитя під нею. Всі мертві, всі…»,- Євдокія Шелупець, очевидиця подій, мешканка с. Вікторівка.

Потім людей, які кинулися на допомогу, розігнала міліція. Вона три дні чергувала біля місця падіння, охороняючи особисті речі загиблих пасажирів. На допомогу покликали й місцевих фронтовиків.

«А наші ті, хто на фронті був, розбирали трупи, кожну людину замотували в простирадло і на машині возили до Чернігова. Їх там спалювали, бо після цього приїздили рідні і казали, що їм урночки подавали»,- Євдокія Шелупець, очевидиця подій, мешканка с. Вікторівка.

За словами Євдокії Шелупець, родичі загиблих приїздили на місце події, аби забрати речі. Місцеві жителі проводили їх до літака. Тоді жінці вдалося поспілкуватися з дружиною загиблого пілота.

«Каже, я ще провела його сьогодні за хвіртку. Дві доньки в нього. Він на Далекому Сході літав, двічі в болото літак саджав. І нічого. А це, каже, так»,- Євдокія Шелупець, очевидиця подій, мешканка с. Вікторівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати загиблого під Тегераном старшого стюарда переконана, що літак упав через теракт (Відео)

Є біля місця катастрофи й захоронення з частинами тіл людей, адже, як розповідає Євдокія Шелупець, тіла були розірвані.

«Ну а ми посадили там квітки та плачучі верби. А на другий день приїжджали, то я кажу, щоб хоч пам’ятники поставили. А один відповідає, що й землі не вистачить на пам’ятники»,- Євдокія Шелупець, очевидиця подій, мешканка с. Вікторівка.

Рейс Москва – Вінниця перевозив людей рік. Авіакатастрофа була тривалий час засекречена в архівах КДБ. Євдокія Борисівна каже, що про причини трощі дізналися лише після настання незалежності. Вона розповіла, що причиною падіння стало зіткнення з військовим літаком. Про це свідчать рештки зеленої фарби на потрощеному літакові.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button