Суспільство (відео)

«Зелені» знаки для екоавтомобілів: власникам електротранспорту почали видавати спеціальні номери (Відео)

Микола та Ірина Царик чотири місяці тому придбали електрокар для пересування містом. Його купили для дружини.

«Переваги електрокара в тому, що він змінює підходи до їзди. 100 км їзди коштують 25 грн. Дві поїздки на маршрутці. Клімат, круїз, підігріви. Всі моменти цивілізації тут присутні. Дуже динамічна машина, низька за витратами. Тому що відсутня ціла низка елементів, які є в бензинових автомобілях. Тут просто батарея і електромотор», — Микола Царик, власник електрокара.

Тепер власники таких авто мають змогу отримати спеціальні, «зелені», номери. Ірина та Микола Царик стали першими їх власниками. Для цього звернулися до регіонального сервісного центру МВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розетка чи АЗС? Перспективи електрокарів в Україні (Відео)

Оформлення «зелених» номерів відбувається за тією ж процедурою, що й звичайних. Подружжя зазначає, що можливості отримати номерні знаки нового зразка чекали від моменту реєстрації авто.

«Із зеленими номерами є низка переваг для власників. У Європі це в’їзд до центру міста, парковки свої є. Ми теж до цього рухаємося. Я думаю, що будуть у нас теж такі місця для парковок, зарядки… Це майбутнє», — Микола Царик, власник електрокару.

Начальник регіонального сервісного центру Сергій Лук´янчук розповів про переваги, які невдовзі отримають електроавто.

«Це те, що внесено зміни, в яких є переваги для вїзду в центральну частину міста. Будуть виготовлені знаки дорожні «Рух тільки для електротранспорту». Там буде заборонено іншим транспортним засобам. Як і для інвалідів, для них будуть відведені окремі місця для паркування», — Сергій Лук´янчук, начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Чернігівській області.

Номери нового зразка допоможуть учасникам руху краще розпізнавати електромашини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці надають перевагу електрокарам 2-го покоління

«Зараз триває встановлення камер фіксації порушень. Ці знаки також читаємо для тих камер. Вони такі ж, як і інші знаки. Однак їх буде видно, якщо вони вїжджатимуть під знаки для таких груп транспорту, на зарядку, на паркову», — Сергій Лук´янчук, начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернігівській області.

«Зелені» державні знаки видаватимуть для різних видів електротранспорту. Їх також закріплюватимуть за електротаксі й електробусами, вони трохи відрізнятимуться від номерів авто для особистого користування.

«На особисті електромобілі видається номерний знак, який є у нас на вітрині. На білому фоні зеленими літерами. Для електротаксі та електробусів видаватимуть ті, де літери будуть написані зеленим кольором, а фон буде не білий, а темно-жовтий», — Сергій Лук´янчук, начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Чернігівській області.

У регіональному сервісному центрі повідомили, що ці нововведення важливі ще й тому, що Україна – одна з лідерів у світі за темпами придбання електрокарів. На Чернігівщині зареєстровано 39 таких авто. А от власники екологічного транспорту наголосили, що Чернігів стає дедалі зручнішим для електрокарів, оскільки він розвивається в цьому напрямі.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button