Суспільство (відео)

Сімейне захоплення: родина з Козельця створює справжні картини на предметах побуту (Відео)

Захоплення чоловіка малюванням перетворилося на родинне хобі. Так, Олександр Гамоля з Козельця близько семи років тому зацікавився аерографією. Саме в цьому стилі він розмальовує машини, мопеди і просто пише картини. Натхнення чоловік черпає з усього, що його оточує. А от поштовхом до вивчання нового ремесла став випадок.

«Так вийшло, що жінка почала працювати маляром на меблевому виробництві. І там виявились інструменти, аерограф, нікому не потрібний, ніхто не вмів користуватися. Я зацікавився, в інтернеті подивився технології. Фарб у нас було вдосталь і час тоді ще був. Ну, потихеньку взявся пробувати, подивився, як майстри роблять», — розповідає Олександр Гамоля, художник.

Пан Олександр вчився малювати ще зі шкільних років. Спеціальної художньої освіти чоловік не має Ще хлопцем він відвідував художні гуртки та вчився малювання в школі. Серед робіт, які збереглися ще з молодості, є чимало портретів, створених у різних техніках. А опановувати новий спосіб живопису чоловікові допомагають донька та дружина, яка виконує підсобні роботи та консультує пана Олександра щодо підбору фарб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївський узвіз по-чернігівськи: чому знані місцеві художники змушені продавати свою творчість у підземеллі

«У фарбах, просто в технології, що з чим змішувати, там акрил чи поліуритан, щоб вони там не посварилися. А далі він сам приходив до цього. Я допомагала, ґрунтувала, робила фон, а решту він уже розмальовував. Донька допомагала, я допомагала, всі брали участь», — говорить Світлана Гамоля, дружина.

Та заняття аерографією не приносять родині жодних доходів, адже малюють для душі на прохання друзів і знайомих. Однією з останніх робіт Олександра Гамоля став автомобіль знайомого єгеря, камуфляж на якому створений за допомогою звичайного дубового листя. А от із тваринами довелося попрацювати, адже робота з аерографом супроводжується деякими складнощами.

«Я починав око малювати аерографом, який трохи був несправний, поки я його налагодив – наробив багато помилок. Потім довелося виправляти, але аерографія – це така річ, що виправити важко, треба починати все спочатку», — зауважує Олександр Гамоля, художник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські художники встановили рекорд України

У своїй роботі чоловік використовує не лише аерограф. Деякі дрібні деталі доводиться промальовувати пензлями та застосовувати інші художні прийоми. До того ж пан Олександр придумав власну техніку – створювати картини на дереві за допомогою тонування та фарб. Зазвичай цей спосіб використовується для повного покриття поверхні, а не для малюнків.

«В принципі це простіше, ніж фарбами. Не треба підбирати кольори, колотити, тонування більш рідке, ніж фарби, тому аерограф малює без збоїв. Знову ж таки, виправити дуже легко – витер і по-новому затонував. Застосовувати можна на меблях, дверях. У мене є мрія: зробити гарний дубовий стіл і розмалювати», — говорить Олександр Гамоля, художник.

Наразі родина займається реставрацією меблів, тому через велику завантаженість і клопоти по господарству подружжя не має достатньо часу, аби займатися творчістю. Але, попри це, пан Олександр налаштований і надалі освоювати аерографію, а в майбутньому планує, окрім звичних жанрів, опанувати ще й морську тематику в малюванні.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун 

Ще статті по темі

Back to top button