Суспільство (відео)

Обережно – змії: що варто знати про небезпечних «сусідів», вирушаючи до лісу (Відео)

Осіння пора – сезон тихого полювання. І хоч у сучасних реаліях така розвага небезпечна та навіть заборонена, сміливців, які готові ризикувати, вистачає. У лісах і лісосмугах, окрім відомої кожному небезпеки у вигляді нерозірваних боєприпасів, є й менш помітна – місцеві мешканці. І якщо дехто з них цілком миролюбний, то є й такі, що здатні нашкодити людині.

«Якщо говорити про отруйних тварин – у нас із отруйних тільки одна гадюка звичайна. Її отрута діє на серцево-кровоносну систему. Якщо людина здорова, якщо укус припав на кінцівку, то перебіг як отруєння: нудота, блювота, набряк кінцівки цієї. Ну, десь тиждень вона похворіє. Звісно, краще звернутися до лікаря», — кандидат біологічних наук Оксана Ткаченко.

Утім, Оксана Ткаченко заспокоює: навіть та єдина отруйна представниця виду наразі вже, швидше за все, в анабіозі. Тобто в зимовому сні. Тож можливість зустріти її дуже низька. 

«Зараз уже вони сховалися, інколи можуть десь, хтось, якщо не встиг сховатися.

Вони ховаються в якісь схованки, наприклад, якщо це водяні жаби – вони десь у мул зариваються і там перезимовують, якщо це суходільні тварини, вони ховаються під корінням у якісь нори, там, де більш-менш затишно, вони кучкуються, групуються, бо гуртом тепліше», — кандидат біологічних наук Оксана Ткаченко.

Серед людей також існує міф, що буцімто від теплої погоди плазуни можуть прокинутися в період, коли ніхто цього не очікує, та становити ще більшу загрозу для людей. Утім, таке твердження кандидат біологічних наук спростовує.

«Інколи, якщо дуже тепла зима, вони можуть виходити зі своїх схованок, але вони все ж таки гинуть, бо нема чим харчуватися і знову може похолодати, тому вони загинуть», — кандидат біологічних наук Оксана Ткаченко.

Вирушаючи до лісу, варто пам’ятати про ту небезпеку, яку він у собі приховує, та дотримуватися відповідних правил поведінки. Але краще взагалі від цієї ідеї відмовитися задля збереження власного здоров’я.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button