Суспільство (відео)

Життя без м’яса: філософія чи перепустка на лікарняне ліжко (Відео)

Вона – веган, він – вегетаріанець. Пара екоактивістів із Чернігова вже кілька років свідомо не вживає м’яса. Сергій Безбородько відмовився від нього ще чотири роки тому. Каже, що це сталося, коли він почав активно займатися збереженням екології. Тоді дізнався, що від м’ясопереробної промисловості більше шкоди для природи, ніж від автомобілів. Відчув переваги вегетаріанства і на собі.

«У мене вага стабільна, я не хворів на грип приблизно років п’ять, я вважаю, це теж показник. Проходив нещодавно повне обстеження, всі аналізи в нормі», — розповідає Сергій Безбородько, вегетаріанець.

Але якщо вегетаріанці відмовляються тільки від м’яса, то вегани зовсім не вживають продуктів тваринного погодження, зокрема й меду. До того ж вони не дозволяють собі носити натуральне хутро, шкіряне взуття та ходити в місця, де тварин використовують як розвагу. Саме таку життєву філософію обрала для себе дівчина Сергія Альбіна.

«Коли я почала замислюватися над тим, як їжа потрапляє на мою тарілку або що стоїть за цим, я зрозуміла, що не все так просто. І зі мною це все відбулося моментально. І вже не стояло питання – бути веганом чи вегетаріанцем. Однозначно була відповідь «так»», — говорить Альбіна Колесніченко, веган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сестри, які майже 10 років не їдять м’яса, розповіли про самопочуття

Лікарі ж наголошують на тому, що однозначної думки з приводу вегетаріанства немає. З одного боку, відмова від м’яса, особливо червоного, здатна лікувати деякі хвороби. З іншого – фахівці не радять прибирати тваринний білок із раціону дітей і підлітків.

«І в нашій місцевості. Однаково повністю відмовитись від м’ясних продуктів, швидше за все, не можна і протипоказано. По-перше, це брак вітаміну D. Вітамін D засвоюється з певними жирами, потрібно ще з’їдати певну кількість жирів. Тобто м’ясоїди їдять рибу, а вегетаріанцям треба приймати штучний вітамін D», — розповідає Олена Довгопол, лікар-гастроентеролог Чернігівської міської лікарні №2.

Олена Довгопол не радить відмовлятися від м’яса людям, які мають значні фізичні та розумові навантаження. А от влітку такий раціон буде дуже доречним, адже рослинна їжа швидше перетравлюється та допомагає організму краще переносити сонце. Однак відмовлятися від м’яса варто поступово. Тобто вживати його лише кілька разів на тиждень і замінювати більш легкими сортами.

«Це курка, крілик, телятина. І поступово замінювати. Але тут треба замінити його достатньою кількістю білка рослинного. Це всі види горіхів, бобові, броколі, багато капусти. Треба збалансувати. І, звісно, рослинних білків треба з’їсти значно більше ніж м’яса, щоб насититися», — продовжує Олена Довгопол, лікар-гастроентеролог Чернігівської міської лікарні №2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вегетаріанство немодне серед чернігівців

Щоб не голодувати, Альбіна та Сергій завжди мають при собі перекус. А от різко ставати веганами чи вегетаріанцями без певних знань вони теж не радять. Спершу треба розробити для себе повноцінний раціон.

«Бо кожній людині потрібні кальцій, залізо, білок. І дуже важливо все це правильно взаємопоєднувати та взаємозамінювати. Я їм дуже багато бобових, це сочевиця, нут, горох. Дуже багато заліза в сочевиці, петрушці. Кальцію багато в кунжуті», — зазначає Альбіна Колесніченко, веган.

А от вітамін В12, якого часто бракує веганам, Альбіна просто купує в аптеці. Для зимового періоду пара також має свої секрети.

«Ми пробували, експериментували, насіння сіяли, добре ростуть на підвіконні салат, петрушка, базилік. Рекомендую частіше навідуватися на сільські ринки, купувати у бабусь. На зиму можна заморожувати квасолю, спаржу. Тобто все, що можна морозити, рекомендую заморозити, і взимку будете їсти свіжу їжу, будете впевнені в її якості», — говорить Сергій Безбородько, вегетаріанець.

До того ж пара досить активно займається захистом екології та пропагандою здорового способу життя. Так, нещодавно вони разом з іншими чернігівцями висадили громадський город, який обробляється без краплі хімії. Те саме радять робити на подвір’ях усіх багатоповерхівок, щоб кожен мав змогу їсти екопродукти.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button