Суспільство

Сестри, які майже 10 років не їдять м’яса, розповіли про самопочуття

Останнім часом дедалі більше людей відмовляються від споживання м’яса і починають харчуватися рослинною їжею. Для одних це – філософія життя, для інших – ефективна дієта, а для когось – чергова модна тенденція і форма самовираження.

Більше того, найбільш послідовні вегетаріанці, зневажаючи пристрасть до м’ясних страв, називають гурманів м’ясних продуктів «трупоїдами». Пояснення передусім знаходять у тому, що не гуманно позбавляти життя тварин. Але лікарі і значна частина людства не поспішають погоджуватися із цим твердженням. По цей бік барикад знаходять також чимало аргументів. І найвагоміший із них: білок тваринного походження – одна з найнеобхідніших речовин для розумового і фізичного розвитку людини. І дискусії на цю тему не вщухають.

Тим часом ЧЕline відшукав сестер Анну й Ірину Колесових, які вже тривалий час не їдять м’яса. І дізнався з перших уст про самопочуття і причини відмови від шашликів, стейків та інших м’ясних смаколиків.

Сестрам ставили однакові питання, адже мотивація та смакові вподобання в них дещо різні. Першою на них відповідала Анна.

Чому вирішили відмовитися від м’яса?

Усвідомлення того, що я їм тварин, у мене з дитинства викликало дискомфорт. Це такий собі внутрішній конфлікт: спершу дитину привчають любити та годувати свійських тварин – курочок, корів, – а потім їх забивають на м’ясо. Звісно, всі істоти рано чи пізно підуть із цього світу, але мільйони тварин вирощують саме для того, щоб потім вбити. Тому в дорослому віці виникла така думка, що я можу зменшити цей попит на «мертвих тварин», ставши вегетаріанкою. Спершу вирішила не їсти м’яса один місяць. Якби це було дуже важко для мене, не силувала б себе далі. Виявилося, що неважко, а згодом відмовилася і від споживання риби. З цих же міркувань не ношу одяг із хутра.

Що їсте?

Майже все, окрім м’яса та риби.

Скільки часу вже не вживаєте м’яса?

Дев’ять років.

Як почуваєтеся до і після?

Особливої різниці у відчуттях немає. Для мене вегетаріанство не є регулятором ваги чи цільовою дієтою. Це харчова звичка з певним світоглядним підґрунтям.

Чому повністю не відмовилися від продуктів тваринного походження як вегани?

Веганство – це дійсно дуже суворе вегетаріанство. Вегани не вживають молока та яєць. Серед веганів також виділяють сироїдів, які вживають тільки необроблені овочі, фрукти або злаки. Можливо, в майбутньому таке варто спробувати, але поки я не готова. Як до веганства, так і до вегетаріанства треба приходити усвідомлено.

Анна також дала кілька порад людям, які хочуть стати вегетаріанцями, але сумніваються.

Вегетаріанство – це смачно!

Вегетаріанство не означає відмови від смачненького. Я люблю смачні страви, і вони не обов’язково мають бути з м’яса. Моя сестра знається на вегетаріанській кулінарії й часто готує дуже-дуже смачні страви з моркви, зелені, гарбуза та інших овочів – печиво, пироги тощо. Влітку це ягідно-фруктові смузі та інші десерти. Я, наприклад, люблю готувати традиційні супи, але додаю достатньо багато спецій, зелені, щоб смак був насичений. Також люблю різні сирні запіканки.

Вегетаріанство не завдає шкоди дорослому організму.

Вважається, що це дискусійне питання, але, на мою думку, страх перед вегетаріанством у ЗМІ перебільшений, а «холодці-ковбаски» в українській кухні є значно шкідливішими.

Найскладніше узгодити свої звички з іншими. Наша українська кухня дуже м’ясна, а вегетаріанство в нашому суспільстві ще досі інколи не сприймається як норма та викликає подив. Коли відбуваються якісь дружні чи родинні зустрічі, треба іноді нагадувати людям про свої звички, бо інакше можеш залишитися голодним. Одного разу на такій зустрічі я нарахувала майже десяток м’ясних страв: холодець, млинці, салати й паштети… А з вегетаріанського – тільки огірки. Якщо відкинути світоглядні позиції, така жирна їжа не дуже корисна й впливає на виникнення серцево-судинних хвороб, дуже поширених у країні. Проте у людей, зокрема старшого віку, великий страх, що без м’яса людина зачахне, захворіє. Це певний стереотип.

Бути вегетаріанцем у наш час легше, ніж раніше, з погляду вибору продуктів.

Є цілі народи, які не вживають м’яса, наприклад, в Індії. У дискусіях на цю тему м’ясоїди зазвичай наводять аргумент генетичної схильності до вживання продуктів свого регіону – «те, що росте на твоїй землі, те й треба їсти». Можливо, це має певне підґрунтя, але за такою логікою українцям треба їсти тільки картоплю, сало, буряки, моркву та відмовитися від більшості корисних і смачних фруктів іноземного походження. Гадаю, в наш час є доволі великий гастрономічний вибір, і це чудово!

 

На запитання, які ставили Анні, відповіла Ірина.

 

Чому вирішили відмовитися від м’яса?

Існує багато причин, чому люди стають вегетаріанцями. Це можуть бути етичні причини (проти вбивства тварин), релігійні, медичні показники, екологічні (завдання шкоди природі при розведенні та утриманні тварин). Особисто для мене найважливішими були дві – етична, а також гарне самопочуття після відмови від м’яса.

Що їсте?

Я оволактовегетаріанка, тобто з продуктів тваринного походження вживаю яйця та молокопродукти. Загалом із відмовою від м’яса, риби та морепродуктів, мій раціон, навпаки, значно розширився. Їм усі види бобових, крупи, горіхи та насіння, інколи соєві продукти. І, звісно, багато овочів і фруктів. Якщо докласти трохи зусиль, будь-яка вегетаріанська страва вийде смачною. Наприклад, мій борщ із квасолею, грибами та копченою паприкою не поступається смаком своєму невегетаріанському аналогу.

Скільки часу вже не вживаєте м’яса?

Скоро буде 10 років, як відмовилася від м’яса, і п’ять – від риби та морепродуктів.

Як почуваєтеся до і після?

Почуваюся значно легше і приємніше. Але варто зазначити, що це не є виключно заслугою переходу на вегетаріанство. Дехто відмовляється від м’яса, натомість починає вживати багато простих вуглеводів, випічки, солодощів тощо. Це не є полегшенням для організму. Вживаю більше свіжих овочів і зелені, а решту намагаюсь урізноманітнити якомога більше. Бо в кожному злакові чи насінні є щось цінне, тому намагаюсь чергувати та вживати всього потроху. І, звісно, пити достатню кількість чистої води протягом дня.

Чому повністю не відмовилися від продуктів тваринного походження як вегани?

Не відчуваю потреби організму в цьому. Втім, намагаюсь не вживати дуже багато молочних продуктів і яєць, бо це все ж таки доволі важкі продукти. Якщо колись прийму рішення щодо повної відмови від продуктів тваринного походження, то воно базуватиметься на моєму самопочутті. Власне, це основне – дослухатись не до звичок, а до потреб власного організму, і, зважаючи на це, приймати рішення стосовно своєї системи харчування, незалежно від того, буде вона вегетаріанська чи ні.

ЧЕline нікого не агітує відмовлятися від звичного способу життя та кулінарних вподобань. Ця стаття – лише нагадування про те, що всі ми різні, і кожен має право на свій світогляд, звички і вподобання, звісно, якщо вони не шкодять іншим.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. По фото не сказал бы, что они вегетарианцы. Брехня все их балачки

    1. Любитель котлет, а вы гадаете по фото?

Back to top button