Суспільство (відео)

Жорстоке побоїще: винним можуть пом’якшити відповідальність (Відео)

Студентку педагогічного університету Євгенію Тимченко – лідерку групи підлітків, які жорстоко побили восьмикласницю, з вишу можуть і не виключити. Це забороняє закон, пояснює ректор. Однак вона вже встигла написати заяву на відрахування, та її ще не підписали.

«Перше, якщо вона має порушення закону, але це визначаю не я, а суд… або оцінки погані, а вона нормально вчиться… якщо пропускає фактично ми не маємо права виключати», — ректор педуніверситету Микола Носко.

Тим часом із лікарні виписали Поліну Малоштан. І хоч після жорстокого побиття здоров’я дівчини ще не відновилось медики чомусь поквапились. Однак на слідство це не впливає, переконують юристи.

«Зараз йдеться про впровадження 296 – термін перебування в лікарні до 21 доби в цьому випадку не впливає, бо відповідальність суворіша, ніж за злочин середньої тяжкості», — юрист Дмитро Науменко.

Правоохоронці відстоюють позицію покарання для всіх причетних. Навіть для тих, хто не бив, а лише насолоджувався переглядом бою.

«Я не хотів би,щоб покарання не було, але хай воно буде не по максимуму. але покарати треба учасників подій по мірі їхньої відповідальності, а також тих, хто причетний до того, що сталося», — начальник ГУ НП у Чернігівській області Едуард Альохін.

Однак чиновники та освітяни обласного та міського рівнів запевняють, що жорстоких дівчат треба правильно ресоціалізувати. Навіть після відбуття покарання. А ще запобігти майбутнім подібним проявами. Для цього до Чернігова приїхав Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.

«Усі городяни кажуть, ми знаємо, як вони збираються, як вони б’ють усіх, а працівників поліції немає. Хоча це все можна відстежувати», — уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

А відтак Уповноважений Президента пропонує задіяти кількох поліцейських, які координували б учителів у вирішенні проблем зі школярами. Адже часто психологи не встигають надати необхідну допомогу дітям.

«Не можна чомусь поставити годину психолога в розклад, займатися доводиться на перервах та після уроків, коли діти поспішають до репетиторів», — психолог Ірина Лісовецька.

На круглому столі в облдержадміністрації, куди запросили і психологів, і соціальних педагогів, і освітян та правоохоронців, розробили план, як діяти, щоб зменшити рівень підліткової жорстокості. Найперше вирішили організувати тренінги для батьків і вчителів. А в управлінні освіти уже влаштовують колективні обговорення при школах.

«Відповідно, до 15 квітня пройдуть бесіди з батьками, а до кінця квітня батьківські збори із залученням правоохоронців», — начальник управління освіти міської ради Василь Білогура.

При Чернігівській ОДА створять робочу групу, до якої ввійде і Микола Кулеба, юристи та громадськість. Вони повинні презентувати програму профілактики жорстокості серед підлітків.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button