Суспільство (відео)

Перевтілились в акторів: медики міської лікарні № 4 защедрували в хоспісі (Відео)

Чернігівська міська лікарня № 4 – єдина з лікувальних закладів Чернігова, що має особливе відділення – хоспісне. Воно працює з 2011 року. Його пацієнти – це невиліковно хворі люди. У цих стінах вони знаходять спокій і умиротворення. Сьогодні в хоспісі перебувають понад 50 осіб. Пацієнтів переконують, що вони тут на оздоровленні.

— Добре тут. Вас не ображають? Якби ображали, то і ми б їх ображали, — Антоніна Андріївна, пацієнтка хоспісного відділення Чернігівської міської лікарні № 4.

Із латинської слово «хоспіс» означає «гостинність». Відділення зовсім не схоже на лікарню – стіни тут декоровані яскравими квітами, стоять звичайні домашні меблі, а медичні сестри заміняють пацієнтам і дітей, і батьків одночасно.

— Обстановка в хоспісі максимально наближена до домашньої – менше працівників у білих халатах і більше догляду за тяжкохворими. Не минають тут і свят. Сьогодні, на старий новий рік, мешканці хоспісу чекають справжніх щедрувальників, — Яна Титенок, журналіст.

Перед обідом, коли бабусі і дідусі дивилися телевізор, до них завітав цілий натовп щедрувальників.

— Ми щедруєм і співаєм під вікном, щастя й долі вам бажаємо гуртом…..на здоров’я.

У глядацькій залі – спершу здивування, потім радість, сльози і вигуки «дякуємо!».

Здоров’я пацієнтам хоспісного відділення бажали казкові герої – прийшла і Маланка, і Василь, і навіть цигани. Щедрівки співали під баян і водили козу.

— Я аж сльозу пустив, скільки живу, не бачив такого. Розчулили вас? Ага, — Микола Данилович,  пацієнт хоспісного відділення Чернігівської міської лікарні № 4.

— Думала, як молодою була, тепер стара стала. А ви ж теж колись ходили щедрувати? Ходила. І до голови колгоспу, і до начальства. Нащедруємо, а тоді гуляємо цілий день, — Марія Павлівна, пацієнтка хоспісного відділення Чернігівської міської лікарні № 4.

Щедрувальники не приймали подарунків, а, навпаки, роздавали пацієнтам хоспісу гостинці. А потім відкрили головну інтригу – під масками не актори, а медики Чернігівської міської лікарні № 4. Вони вирішили змінити білі халати на казкові костюми, аби на свято втішити та підбадьорити бабусь і дідусів.

— Нам дуже сподобалася ця ідея, ми всі згуртувалися, у вас дуже хороший колектив. Я думаю, що ми впоралися, все вдалося, — Наталія Костюкова, реєстратор медичний Чернігівської міської лікарні № 4.

— Відділення хоспісу унікальне. Тут перебувають пацієнти, життя яких уже добігає кінця, і наше завдання – створити їм максимально домашні умови перебування, затишок, урізноманітнити побут, покращити харчування. І от сьогодні ми прийшли їх привітати зі святом, — Юрій Стецьков, головний лікар Чернігівської міської лікарні № 4.

Переодягнені в казкових героїв медики міської лікарні № 4 защедрували ще й своїм колегам. Актову залу вони прикрасили рушниками, поставили піч і наготували святкових страв.

Ще статті по темі

Back to top button