Суспільство (відео)

Журналісти ЧЕЛАЙН знайшли «загублену» відзнаку «Місто-герой України Чернігів» (Відео) 

У Чернігівській міськраді переполох – «загубилася» почесна відзнака «Місто-герой України Чернігів». Про це під час позачергового засідання сесії розповів депутат від партії «Рідний дім» Роман Рєзнік. Користуючись нагодою, якщо конкретніше – присутністю на сесії керівника Чернігівського районного управління поліції, він звернувся з депутатським запитом стосовно того, аби працівники поліції розшукали почесну відзнаку «Місто-герой України Чернігів».

«Перше: де знаходиться зараз надана Президентом України почесна відзнака «Місто-герой України Чернігів»? Друге: чому відзнака не займає свого законного місця на прапорі міста Чернігів у сесійній залі?», — депутат ЧМР Роман Рєзнік.

«Ваше звернення прийнято, але дійсно потрібно провести відповідні… процеси… і вам буде особисто від мене надана відповідь», — в. о. керівника Чернігівського районного управління поліції Вадим Парфентьєв.

Не чекаючи слідчих дій, проводимо власне «розслідування».

Отже, спершу пропонуємо відновити хронологію подій: 6 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписує указ, відповідно до якого Чернігову надане звання «Місто-герой».

3 квітня 2023 року під час робочої поїздки на Чернігівщину Володимир Зеленський передав відзнаку «Місто-герой України Чернігів» начальнику Чернігівської міської військової адміністрації Дмитру Брижинському.

А вже 4 квітня 2023 року начальник Чернігівської МВА передає її на тимчасове зберігання в обласний історичний музей імені Тарновського.

Утім, як зазначив під час сесії депутат Роман Рєзнік, наявність відзнаки в музеї він перевірив – там її нема. Тож запитання: де поділася відзнака?

Насправді ж все доволі просто. Аби зрозуміти, де шукати, треба зазирнути в положення про почесну відзнаку «Місто-герой України», воно розміщене у вільному доступі на офіційному сайті Верховної Ради України.

У сьомому пункті положення йдеться: «прапор міського населеного пункту з почесною відзнакою розміщується на видному місці в залі засідань міської ради або у робочому кабінеті міського голови». Наразі нам відомо, що в сесійній залі відзнаки нема. Отже, логічно, що шукати її треба в кабінетах міських керманичів.

Оскільки під час сесії виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако жодним чином не прокоментував відсутність відзнаки, робимо логічний висновок, що вона точно не у нього. Отже, шукаємо «загублену» відзнаку в кабінеті начальника Чернігівської міської військової адміністрації Дмитра Брижинського.

І так, вона справді тут. Більше того, за словами Дмитра Брижинського, про її місцезнаходження відомо тим, хто так активно намагається її розшукати.

«Ми неодноразово зустрічалися з секретарем міської ради в цьому кабінеті. Як бачите, вона знаходиться в кабінеті міського голови», — начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Звісно, ставимо начальнику Чернігівської міської військової адміністрації цілком логічне запитання: чому відзнака не закріплена на прапорі в сесійній залі міськради?

«Я з секретарем міської ради про це розмовляв, у нас було бажання на День Незалежності зробити це, утім, через трагічні події 19 серпня ми відмовилися. В подальшому для цього не було нагальної потреби.

6 березня присвоїли почесне звання «Місто-герой», якби вони звернулися – ми зробили б це під час цієї сесії. Керівництво міської ради визначає регламент і процедури, які відбуваються під час сесії.

Не треба взагалі цією темою маніпулювати, нема жодних проблем. Давайте проговоримо і зробимо, але аби це відповідало часу та місцю», — начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button