Суспільство (відео)

Літні інфекції: як убезпечитися від хвороб (Відео)

Традиційно літній період є найбільш сприятливим для виникнення та поширення гострих інфекційних захворювань. Адже саме влітку під впливом високих температур і вологи створюються сприятливі умови для активізації збудників багатьох інфекцій. У такий період кількість харчових отруєнь значно зростає.

«Літо – прекрасна пора, це – період відпусток, літніх канікул, сонця. Багато яскравих емоцій ми отримуємо, але поряд із цим є небезпека захворіти на інфекційні хвороби. Найуразливіші верстви населення – це діти та люди похилого віку. Вони дуже швидко реагують на збудники. Це найголовніше, бо збудники інфекційних хвороб напрочуд швидко розповсюджуються і зумовлюють дуже серйозні проблеми», — Катерина Дейнека, заступник медичного директора КНП «Сімейна поліклініка».

Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели), умовно-патогенні бактерії (стафілокок, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси). Найчастіше проявляються підвищенням температури тіла, тривалою діареєю, блюванням, болем у животі, загальною слабкістю, головним болем і симптомами гострих респіраторних вірусних інфекцій. А виникають вони внаслідок вживання заражених продуктів або води, що проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування.

«Треба дотримуватися елементарних правил гігієни: часто мити руки, обробляти їх після транспорту, після ринків, магазинів. Ретельно мити овочі та фрукти, куплені на ринках. Термічне оброблення м’яса, термічне оброблення риби, щоб усе просмажувалося або пропарювалося. Молочні продукти, якщо куплені в супермаркеті або магазині, вже пастеризовані, правильно запаковані. А якщо це на ринках молоко, сир, то їх перед вживанням обов’язково треба також кип’ятити, пропарювати, запікати. Не вживати в сирому вигляд», — Катерина Дейнека, заступник медичного директора КНП «Сімейна поліклініка».

Якщо ж убезпечитися не вдалося, то за перших симптомів слід прийняти ентеросорбенти, наприклад, активоване вугілля. Пити багато рідини та контролювати температуру. Якщо ж симптоми не минають, необхідно одразу звертатися по допомогу. Бо втрачений час інколи призводить до тяжких ускладнень, а іноді навіть і до смерті пацієнта.

«Обов’язково треба звернутися до лікаря. До сімейного лікаря в телефонному режимі по пораду про першу допомогу. Або звернутися одразу до інфекційного відділення чи інфекційного кабінету поліклініки», — Катерина Дейнека, заступник медичного директора КНП «Сімейна поліклініка».

Ще впливу гострих інфекцій зазнає і бронхолегенева система. Лікарі застерігають, що коронавірус нікуди не зник, тож треба дотримуватися правил безпеки.

«Найпопулярнішим захворюванням за останній час був і залишається ковід. Ми, мабуть, про нього на деякий час забули, але він зберігся. Я впевнена, всі читали останні новини з Європи, що в Італії та Франції вже перевищено поріг інфікування пацієнтів. Тому ми не розслабляємося, ми вакцинуємося, згідно з нашим персональним календарем. У кого була зроблена бустерна доза, у кого не була – то я раджу її зараз провести. Також ми маємо поберегтися від пневмококової інфекції, зараз ця вакцина не входить до календаря щеплень, але ми можемо самостійно звернутися до сімейного лікаря та провести вакцинацію», — Марина Єрецька, лікар-пульмонолог.

Ще раз хочемо вам нагадати: ваше здоров’я – у ваших руках. Пам’ятайте про це і не займайтеся самолікуванням.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button