Суспільство (відео)

Злочини «руского міра», вчинені в Чернігові, побачить увесь світ (Відео)

Війна не тільки змінює життя та плани пересічних громадян, а й історію міста, особливо його культурну складову. Проєкт «Віртуальна Україна» передбачав зафіксувати туристичні магніти та історичну спадщину Чернігова у всій величі та красі, але ранок 24 лютого назавжди вніс свої корективи.

 Нам довелося робити фотофіксацію, але вже іншого характеру. Ми вирішили з паном Дмитром, коли вже закінчилися активні бойові дії, зафіксувати в найближчі терміни всі злочини, які залишили окупанти по собі. Задля того, щоб показувати світу реальну картину і хоробрість Чернігова, який вистояв і витримав натиск, що тривав майже 40 днів,- Катерина Литвин, заступниця начальника міського управління культури та туризму.

Відомі фотохудожники Дмитро Малишев разом із Валентином Бобирем відзняли в панорамному зображенні 26 зруйнованих об’єктів, серед яких – культурні пам’ятки, освітні заклади, приватні та багатоквартирні будинки. Працювали над проєктом абсолютно безкоштовно. Відтепер в онлайн-режимі злочини «руского міра» можна побачити з будь-якого куточка світу.

— І вже сьогодні на гугл-картах є фотографії з панорамними зйомками, щоб можна було побачити не лише приватний будинок чи пам’ятки архітектури, а й усе навколо. Як хвиля завдавала ударів і рушила місто Чернігів,- Катерина Литвин, заступниця начальника міського управління культури та туризму.

70 відсотків критичної інфраструктури міста було знищено. Оцінювати втрати для туристичної галузі наразі зарано та складно, але є сподівання на найкраще.

— Те, що цікавить туристів, і те, за що вони любили Чернігів, дякувати Богу, в нас вціліло. Історична частина міста залишилася цілісінькою, за що, мені здається, кожен із нас переживав, перебуваючи в бомбосховищі,- Катерина Литвин, заступниця начальника міського управління культури та туризму.

— Тут питання в іншому – в безпеці туриста сьогодні під час подорожей Україною. Я вважаю, що третій рік поспіль це все складно, однак ми навчилися за період карантину гуляти віртуальними музеями, оце, очевидно, й буде в тренді 2022 року,- Катерина Литвин, заступниця начальника міського управління культури та туризму.

Тому проєктів на майбутнє заплановано багато, а підтримка колег з інших куточків України допоможе реалізувати задумане. Дрогобич, Миколаїв, Вінниця, Одеса вже висловили свою підтримку.

— Це дуже об’єднує, те, що все ж таки ми разом. А сьогодні кожен ще більше говорить про постраждалі міста. І хоче приїхати задля того щоб просто обійнятися,- Катерина Литвин, заступниця начальника міського управління культури та туризму.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button