Суспільство (відео)

Унікальний музей міжнародної дружби діє в чернігівській глибинці (Відео)

Унікальний музей діє в чернігівській глибинці на Ніжинщині. Там на тлі сільських буднів височіє монументальна споруда, в якій облаштований добротний, за сільськими мірками, музей, що показує історію як сіл Яхнівка та Світанок, так і українську загалом, починаючи зі стародавніх часів. Особливе місце в музеї, які і в його назві, належить трагічній сторінці.

«Ешелон із чесько-словацькими воїнами в 1943 році прямував через станцію Яхнівка і щойно прибув на станцію, то зазнав нищівного удару від ворожої авіації. В результаті цього бою загинули 54 чесько-словацькі воїни»,- Валентина Москаленко, завідувачка фондів Музею українсько-чесько-словацької дружби.

Усі вони були поховані з почестями на околиці нинішнього села Світанок, у братській могилі. В пам’ять про загиблих і був побудований музей, що отримав назву Музей українсько-чесько-словацької дружби.

Із 1963 року спершу була кімната-музей. Потім, у 80-х, за ініціативи керівника місцевого радгоспу Миколи Світайла був збудований саме музей.

Сьогодні заклад – на балансі Ніжинського управління культури. Опікуються музеєм і чеське та словацьке посольства.

«В нас тісні дружні відносини. Вони відвідують наш музей. Посольство Чеської і Словацької республіки. Відвідує музей. Вшановують своїх воїнів-земляків, які поховані зараз у братській могилі і навіки залишилися в нашій українській землі»,- Валентина Москаленко, завідувачка фондів Музею українсько-чесько-словацької дружби.

Однією з яскравих сторінок музею є діорама, що зображує бій на станції Яхнівка. Багато фотоілюстрацій, список прізвищ загиблих бійців. Музей розташований безпосередньо біля братської могили чесько-словацьких воїнів, біля якої встановлений монумент.

Сьогодні в музеї є лише два працівники – директор і завідувачка фондів. Окрім постійних чеських і словацьких делегацій, музейну установу регулярно відвідує учнівська та студентська молодь району.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button